Снимка: Pixabay

На 92-годишна възраст е починала голямата поетеса Лиляна Стефанова. Смъртта й е настъпила в неделя.
Информацията е потвърдена от нейната близка Лиляна Трендафилова.

Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София, в семейство на учители. Висше образование получава в Москва - постъпва в ГИТИС (Държавния институт за театрално изкуство), специалност режисура, но скоро след това е приета в Литературния институт "Максим Горки".

Специализира в Лондон (1965-1967). Завършва писателската програма при Държавния университет в Айова - САЩ (1980).

Още ученичка в гимназията, печата първи стихове във в. "Литературен фронт" с главен редактор Никола  Фурнаджиев. Като студентка издава първата си книга стихове, която излиза и в Москва. Руската литературна критика я посреща положително.

През петдесетте години на ХХ век е в кръга на големия руски поет Павел Антоколски заедно с Булат Окуджава, Евгений  Евтушенко, Белла  Ахмадулина и др.

Авторка е на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи, творби за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра.

Между книгите, които й носят най-голяма известност и признание, са "Обич и мъка", "Една есен в Америка", "Вулканите на Мексико димят", "Душите ни са заедно", "Пиша - значи обичам", "Япония без кимоно и ветрило", "След полунощ", "Болка на глас" и други.

Била е председател на българския ПЕН-клуб и секретар на Културната комисия на Международния комитет за европейска сигурност и сътрудничество в Брюксел.

Коментари Напиши коментар

14

Сюлейман паша

преди 1 година

Ееех,че е хубаво така да твориш!Издаваш приятели и колеги около тебе,излизаш в чужбина,сьбираш сведения и за емигрантите там, неподозиращи нищо,зажаднели за бьлгарска реч и поезия от родината,виждащи само творческата ти страна,ползваш се от всички блага на живота,недостьпни за мнозинството,медали,премии...Ее,как да не те обхване вдьхновението и да не твориш?!

13

Анонимен

преди 1 година

Ужас..Ако чакаме и Стефан Цанев до толкова бе.Тия за кво живеят по 100 г.На следващия ден са забравени.

12

Анонимен

преди 1 година

Бе тия големите като мрът,кво става с малките им-не мрът ли?