Снимка: БГНЕС
fallback

Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист, параван, а партньор, за което ние сме готови, личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

Той подчерта, че те не предлагат номинации, но има министри от служебното правителство, които привличат огромно одобрение, като Кирил Петков (на икономиката), Асен Василев (на финансите) и Николай Денков (на образованието) и биха могли да бъдат част и от редовен кабинет. Не разбирам защо не се прави усилие да бъдат интегрирани в такъв кабинет, допълни Иванов, цитиран от БТА.

Oще по темата
На база на програмни приоритети ДБ ще очаква системно споразумение, което ясно да конфигурира подкрепата за това управление, така че то да може наистина да държи на дистанция ДПС и ГЕРБ. Най-същественият ход ще е да опитаме да създадем правителство с пълен мандат, подчерта Иванов.

За ДБ ще е важно то да има ясен програмен ангажимент, свързан с възможността страната да бъде "освободена от корупцията". По думите му това означава ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. На второ място, трябва да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя това правителство, за изчистване на регулаторите един по един от "корупционни калиники". Следва изчистване на службите, на финансовата система от "мръсни пари", както и обединение около възстановяване на българския енергиен суверенитет.

ПГ "Демократична България" още днес ще започне събиране на подписи за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по "Магнитски", да отговори на въпросите защо и как българските органи са "проспали" 700 млн.лв от хазарт, как Делян Пеевски е получил статут на недосегаем досега, посочи още той.

От политическата сила очакват програма за справяне със следващата ковид вълна.
Ние сме готови да разглеждаме и други опции в т.ч. да бъдем опозиция и, ако не може парламентът да излъчи качествено управление, да се върнем към съда на избирателите, заяви Христо Иванов.

Иванов отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са добре дошли да подкрепят правилните решения, но истината, по думите му е, че те продължават да бъдат заложник на своите ядра.

Докато това не се промени, тези легитимни политически партии не намерят начин да се освободят от статута си в момента, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото ще навлезе корупцията, категоричен е Христо Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Габи

преди 2 години

Ето само го подкрепете и ще изгуби всяко доверия като разберат хората, че и вие сте намесени.

35

Бисер

преди 2 години

Вие самите като че ли предизвиквате доверие?!

34

Анонимен

преди 2 години

Министър Рашков привлича най-голямо доверие.

fallback