Днес е Световния ден за борба с хепатита. По данни на Световната здравна организация, в Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В, а около 14 милиона са заразени с Хепатит С. 
 
У нас няма регистър на болните от Хепатит С. По последни неофициални данни те са около 70 хиляди, но 90% от тях дори не знаят, че са носители на вируса. 
 
"Хепатитите Б и С могат да доведат до цироза на черния дроб. При Хепатит Б лечението продължава много години, при Хепатит С през последните 7-8 години инфекцията се изчиства за около 8 до 12 седмици. След това пациентите имат трайно излекуване на инфекцията и стават напълно работоспособни", обясни началникът на Отделението по гастроентерология в болница "Токуда" д-р Радин Цонев в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Пандемията роди и нов термин - "постковиден хепатит".
 
"На практика това е възпалителна активност в черния дроб, която може да доведе до чернодробна недостатъчност, но тя е обратима. Тук не става дума за цироза, а за чернодробна недостатъчност. Ето защо е важно стриктно наблюдение в постковидния период", заяви гастроентерологът. 
 
Той уточни, че в случаите при полиорганна недостатъчност заради COVID-19, изходът е фатален. 
 
"Понякога в хода на заболяването от Ковид-19 случайно установяваме, че пациентът има хепатит Б или хепатит С", добави медикът.
 
Основната причина за разболяване с Хепатитите С и Б е заразяване чрез манипулация - при зъболекар, при пиърсинг. 
 
"Хепатит Б се предава и при сексуален контакт, може да се предаде и при обрязване, когато се прави извън лечебно заведение", уточни специалистът. Той е убеден, че ако веднъж в годината се прави скрининг, ще се установи, че има много болни. 
 
"Често клиничната картина е замаскирана. Някои хора си мислят, че просто имат пролетна умора, сънливост. Има хора и без оплаквания, а когато има оплаквания - вече се говори за усложнения", подчерта д-р Радин Цонев.
 
Очакванията на специалистите са биопсията да отпадне и за Хепатит Б, както това при случаите на Хепатит С. 
 
Наблюденията са, че пандемията не влияе на разпространението на Хепатитите Б и С, но е намалила случаите на Хепатит А, болестта на мръсните ръце. 
 
Медикът предупреждава, че последната година и половина създава други рискове, свързани с развитието на ракови заболявания.
 
"Много хора се обездвижиха, напълняха. Това, което води до омазняване на черния дроб, което е предпоставка за рак", алармира медикът.
 
Той уточни, че няма проблем хората с Хепатит Б, Хепатит С или цироза да се ваксинират.
 
"Най-хубавата ваксина е поставена ваксина. Дори и ваксинирани хора могат да се заразят с Ковид-19, но заболяването протича по-леко", уточни д-р Радин Цонев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase