Снимка: БГНЕС

"40 дни от една безсмислена смърт, или едно убийство? А все още рапорти за оставки няма! И лица с чувство за вина няма! И виновни няма! Само една "пространствена дезориентация"...". Това написа Димитрина Попова, съпруга на загиналия на 9 юни пилот Валентин Терзиев, чийто изтребител МиГ-29 се разби в Черно море по време на учение.

В сряда Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море".

Още по темата

Изтребителят, управляван от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Веднага след оповестяване на доклада, Попова реагира с думите: "Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна".

Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: "дебело подчертавам, че не става въпрос за пилотска грешка". От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.

До 3-4 седмици предстои да бъде снет записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация


 

Коментари Напиши коментар

54

Аз

преди 2 месеца

Тая овца защо не обясни че пилота е работил около 30 часа на година за доста добри пари? Пилота е заменим, самолета е скъп. Умрял и толкоз. Ай сиктир

53

Анонимен

преди 4 месеца

rradev go ubil. kakav raport?

52

Бонго Бонго

преди 4 месеца

Насаждане на омраза.