Снимка: БГНЕС

Между три и четири седмици ще отнеме разчитането на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29, съобщи БНТ. Кутията все още не е изпратена в Русия, където трябва да бъдат свалени данните, казаха от Министерството на отбраната. Въпреки че докладът на Звеното за разследване на авиокатастрофи към Военна полиция обяви като най-вероятна причина за инцидента "загуба на пространствена ориентация у пилота", 100% яснота за причините за инцидента ще даде именно черната кутия, категорични са експерти.

Фаталният полет в нощта срещу 9 юни продължава 29 минути. Подп. Валентин Терзиев излита от авиобазата в Граф Игнатиево 11 минути след полунощ.

34 минути след полунощ МиГ-29 на Терзиев минава под ръководството на Ръководител полети "Бойно управление" 15 км. преди Добрич.

"Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра", казва подп. Валентин Терзиев.

В 00:38 ч. пилотът получава указания да намали височината до 3000 м. и отговаря:

- Разбрано, наблюдавам целта, 3600 в момента.

Минута по-късно ръководител полети указва:

"Дистанция 18, плавно снижение до 2000".

"Снижавам", отговаря подп. Валентин Терзиев.

Самолетът снишава под 2000 м. височина. Става ясно, че мишената пада по-бързо.

Терзиев увеличава скоростта. Продължава да получава указания от ръководител полети.

Достигайки 1433 м. височина и скорост от 948 км. в час, подп. Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно докладва:

"Ракетата сходи, излизам надясно".

Самолетът е на 1310 м. височина и се движи със скорост 948 км. в час. Секунди по-късно подп. Терзиев получава указания:

"Излизай надясно с 270 и изключи "Главен".

Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подп. Терзиев е: "Главен...".

Което вероятно е начало на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системата за управление на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхност в 40 минути и 29 секунди след полунощ.

Според експерти е допусната фатална грешка самолетът да бъде воден, така че да сниши под 2000 м. височина, което предизвиква аварийна ситуация.

"Аварийна, защото според мен прекалено е снижен. Последният му доклад е на 1310 м. При скорост 948 км. в час, това са 280 метра в секунда. Самолетът се носи при липса на всякаква ориентировка", казва ген. Съби Събев, председател на клуб "Атлантик".

Според някои експерти стрелбата по вертикално падаща цел е трябвало да бъде прекратена при достигане височина от 2000 м.

"Би трябвало този, който е ръководил непосредствено изпълнението на приближаване, захват и т.н., насочването на пилота... да се намеси и да каже: "Забранявам по-нататъшно изпълнение на задачата", каза ген. Спас Спасов, председател на фондация "Български ВВС".

Според други обаче при поставянето на конкретната задача преди полета се определя и височината, под която да не се пада.

"Възможно е и на тази височина да се проведе и тя атаката е проведена, поразяването на целта е осъществено, не е осъществено излизането от тази атака, не е осъществено добре, не е осъществено правилно и там именно, както и в доклада се казва, там се крие причината за катастрофата, отхвърляйки другите", допълва ген. Спас Спасов.

Според доклада "най-вероятно пилотът не е проконтролирал положението на самолета спрямо хоризонта преди започване на този маньовър именно поради създадената у него зрителна илюзия и той е извършил стрелбата от положение на хоризонтален полет, а в действителност е бил в сравнително плоско пикиране".

"По всяка вероятност, след като той докладва, че се оттегля, сигурно е поел курс, различен от бойния надясно. Но ако е в снижение, разстоянието е 1300 м. При 280 м. в секунда, макар и в снижение, това някъде ти гарантира, че за 10-12 секунди си се забил в морето", казва ген. Съби Събев.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която все още не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме между 3 и 4 седмици.

Според бившия пилот Величко Дерузов, вината за инцидента не е на пилота.

"Нарушение на мерките за безопасност на ръководството - от командира на базата - до всички нагоре. Командир на ВВС, ръководителят на бойните стрелби", заяви Величко Дерузов.

Какво точно е станало 100% ще се разбере от разчитането на черната кутия, която е силно увредена от удара.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която все още не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме между 3 и 4 седмици.

Българският инцидент не е първият поради "загуба на пространствена ориентация". През 2019 г. японски Ф-35 се разби именно по същата причина. Разчитането на черната кутия тогава отнема 4 месеца.
 

Коментари Напиши коментар

106

до 101

преди 6 месеца

По време на учението Щит 82 участваха руски и наши войски .Началника на една от нашите радиостанции беше старшина завършил техникум по радио и телевизия.След работа поправяше телевизори.Началника на руската станция обаче беше радиолюбител.В края на занятието старшинатакато богат човек бе прежалил 80 лева за пиене-нашите напили руският екипаж и "купили" руската антена която била по добра от нашата.Старшинатас гордост я показваше като трофей в поделението!Та учение без пиене няма!

105

Анонимен

преди 6 месеца

Като чета коментарите - много от тях са от казармата.Най шокиращият ми спомен от онова време беше как еди от войниците ни бе заспал на пост.Издебнал го дежурният офицер,но не могъл да му вземе автомата,а взел пълнителя с 30 патрона.Но изминал само няколко крачки и чул как войника заредил автомата!Понеже наскоро бе валяло,войника го накарал да се въргаля в няколко локви,а си взел обратно и пълнителя!След случая и двамата запазиха мълчание.Войника разказа случая след уволнението.

104

редник

преди 6 месеца

През 2-та година от службата ми в казармата един ден старшина пред пенсия ми каза,че ме викат в щаба на поделението.И какво се оказа-седят 4-*** офицери,разбрали са какви ще са задачите на синът на единия от тях,но 3 часа не са успели да ги решат.Задачите бяха за 8 клас.Офицерите ни имаха гражданска специалност-инженер!Реших им задачите за 20 минути и получих 1 ден градски отпуск.Нека сам всеки си прави изводите,аз говоря само с факти.