Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Абсурден пример от Димитровград. Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент. Това е записано в последното му ТЕЛК решение. Той е в безизходица, защото няма кой да му помага, а е неподвижен.

Със сълзи на очи ни посреща 76 годишният Петър Иванов. От много време той има диабет и съпътстващи заболявания, които го водят до пълна инвалидност. Вече две години е с ампутиран крак. Оказва се, че доскоро не е търсил домашен помощник, тъй като е обгрижван от своята  съпруга. Коранавирусът отнел живота й  преди 3 месеца. В новото ТЕЛК решение, което възрастният мъж получава, е вписано, че има 100% инвалидност, но без право на чужда помощ.

"Подадохме документи, но съм без право на придружител", разказва Петър Иванов.

Роднини на Петър Иванов все пак опитват да кандидатстват за придружител в социални грижи Димитровград. От там отказват подкрепа, тъй като в документа изрично пише, че инвалидът, макар и 100 процентов няма право на услугата. Потърсихме за коментар директорът на ТЕЛК - Димитровград доц. Любен Атанасов.

"Аз не мога да ви кажа, не знам какво е състоянието му, но както е по документи, не се предвижда чужда помощ след загубата на крайник", обясни доц. Атанасов.

Петър Иванов е обжалвал решението, но засега без резултат.

"Никой не ми дава надежда, това е", споделя още Иванов.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Babalu Petrova

преди 2 години

Преди девет години от нелеп инцидент баща ми остана прикован на легло и *** катетри , 8месеца лежа в болница и на телка решението беше 100% инвалид без право на лична помощ. Едва след 6-тата година неправителатвена организация задейства нещата ,а 6години агония

23

Възмутен

преди 2 години

Ами то всички минават само по документи?!? Може ли такова нещо, това често не отразява реалното състояние, как може да дават телк без да видят случая, без да преценят, не знаел бил какво му е състоянието, ама по документи... Срамота!!!

22

Анонимен

преди 2 години

да благодарите на кабинета на червената военна хунта и на видния дофтор Кацаров белким до следващите избори на есен вземат та помогнат

fallback