Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ден за размисъл преди вота на 11 юли. На него особено внимание се обръща и на гласуването в чужбина. Вече няма таван на секциите в чужбина, а хиляди наши сънародници вече са на почивка в съседна Гърция. На фона на това времето обещава да е подходящо за разходка до изборните секции.

112 ще са изборните секции в Турция. Най-голям е техният брой в Бурса - 33, предава Нова тв. В 12 от тях ще се гласува с машина, като в трите ще има по две. Това са местата с най-много подадени заявления, където традиционно има най-голям брой гласоподаватели. За сравнение на изборите през април секциите бяха осем.

Още по темата

Хората, които се занимават с организацията на изборите, ги определят като едни от най-трудните за организиране и заради големия брой секции, и заради машините. Неяснота има и в декларациите, които трябва да ги попълват.

Имаше идея заедно с машините, в чужбина да пристигнат и технически лица, които да помагат в секциите при евентуални проблеми. Такива обаче няма да има в Турция, а при проблем - те ще помагат, но дистанционно.

Значително увеличен е и броят на избирателните секции в Гърция. Голяма част от българите са избрали южната ни съседка за лятната си почивка. На Халкидики изборните секции са две. Над 180 българи са подали заявление да гласуват в Никити. Поради тази причина вотът ще е на хартия. Така ще се подава и вотът в цяла Северна Гърция. Машинно гласуване ще има само в Атина.

На изборите на 4 април секциите бяха 20, сега те са 32. На предходните избори гласоподавателите бяха малко над 4300. Не е ясно какъв ще бъде броят им сега, тъй като декларацията за гласуване може да се подаде непосредствено преди вота.

На изборите през април времето беше лошо почти през целия ден, проливните дъждове почти не спирата. Денят за размисъл иденят, в който да дадем вота си, ще бъдат слънчеви и топли. Днес изборните агитации са забранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase