Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Стефан Янев разговаря с посланика на Кралство Испания в София Алехандро Поланко Мата за възможностите за задълбочаване на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес и конструктивното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Премиерът Янев изрази увереност в по-нататъшното успешно развитие на приятелските връзки и ползотворното партньорство между България и Испания въпреки предизвикателствата, породени от разпространението на COVID-19. Българският министър-председател очерта положителна перспектива за надграждане на отношенията както на двустранна основа, така и в рамките на участието на двете страни в различни международни формати, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи, икономиката, транспорта, образованието, културата, както и по отношение на военната сфера. Основен акцент бе поставен върху потенциала за по-ефективно взаимодействие по въпросите на миграцията и охраната на границите.

В хода на разговора бе потвърден интересът на двете страни към търсене на нови форми на сътрудничество, организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса, осъществяване на визити на политическо ниво.

Във военната сфера фокусът бе насочен към споделянето на опит, включително по отношение на развитието на военните способности. Подчертана бе необходимостта от повече съвместни тренировки. Акцент бе поставен върху перспективите за по-ефективно взаимодействие в контекста на възможностите, които предоставят Европейският фонд за отбрана и Постоянното структурирано сътрудничество (ПЕСКО).

Специално внимание бе обърнато на предизвикателствата, свързани със „Зелената сделка“ и  работата по Плана за възстановяване и устойчивост. В тази връзка бяха обсъдени възможностите за обмен на информация и опит.

Относно актуалните въпроси, касаещи разширяването на Европейския съюз и присъединяването на страните от Западните Балкани, бе изразена принципна подкрепа и от двете страни. Министър-председателят Стефан Янев препотвърди българската теза по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония и акцентира върху необходимостта от прагматичен подход, така че да не се допускат противоречия на двустранна основа да бъдат пренесени в европейското семейство.

Посланикът на Кралство Испания изрази разбиране по отношение на националната ни позиция.

В рамките на срещата между министър-председателя Стефан Янев и посланик Алехандро Поланко Мата бе обсъдено също предстоящото провеждане на парламентарните избори на 11 юли и предизвикателствата пред двете страни в това отношение.

 

Коментари Напиши коментар

9

Радев за смях...

преди 1 месец

Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.

8

помнещ

преди 1 месец

до 7 Аз да те попитам тебе "бако" па даже и да си "кюсе" още.Ако знаеш какво значи това! А твоят "лщбимец" мутрата бивша комунистическа др Борисов.Нима Имаше "министри" за нещо? Нима лично ТОЙ Не се появяваше и "коментираше" неща които Изобщо Не му бяха работа? Ма то не спираше с пиарите си бе човек! Някакви цифри говореше,от които и хабер си нямаше бившето борче! Това и Живков НЕ ГО ПРАВЕШЕ ПРЕЗ СОЦА БРЕ МОМЧЕ! Едва ли разбираш,до къде беше СТИГНАЛ С ПИАРИТЕ СИ др Борисов!?-:( Беше нищожен!-:(

7

Вуте пита

преди 1 месец

Тоя Стефчо Янев нема ли си външен министър, че само с посланици се среща? А в Брюксел дали ако отиде някой ще го забележи?