Пореден ден на протести в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев, който беше пенсиониран от здравния министър. Вчера д-р Стойчо Кацаров коментира решението си, а дългогодишният директор на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че ще заведе редица дела за клевета. 
 
Проф. Кантарджиев разбира от здравния министър, че трябва да напусне поста, който заема 33 години.
 
"Саморазправите от завист и на лична основа са след пандемиите. Самият факт, че много малко хора искат да се ваксинират, че не се прави нищо по имунизаицонните въпроси в нашата страна, говори, че има риск септември да имаме още случаи. Ще се повтори това, което съветничката на г-н министъра направи преди 10 години, когато имаше много ваксини за морбили. Подаряваха се ваксините на съседни държави, но не се поставяха на българските деца", каза проф. Тодор Кантарджиев в интервю за Bulgaria ON AIR.
 
Относно пенсионирането си, той припомни думите на министъра на здравеопазването, а именно, че един администратор може да се пенсионира щом така е решил.
Още по темата
 
"Аз лично не се възприемам като един администратор, май и доста хора не ме възприемат, което е неприятното за г-н министъра", добави още той.
 
Проф. Кантарджиев сподели, че е разбрал колко го уважават и обичат и каква голяма част от обществото са съпричастни и доволни от работата му.
 
"С колегите от института нямах възможност да се сбогувам. Искам да изкажа благодарност на хората, които работиха с мен и може би имах привилегията да имам един прекрасен състав  - академичен и административен", уточни проф. Кантарджиев.
 
"Относно коронавирусната инфекция най-голямата вина е в тези, които създадоха недоверие, че ги лъжем, че няма вирус, че вирусът е безопасен, че не се умира от вируса, че ваксините не действат. Тези послания внесоха несигурност в обществото, затова допуснахме кризата миналата есен, когато ни се подиграваха, че трябва да се носят маски на закрито", заяви проф. Кантарджиев. 
 
Той в е на мнение, че създавайки хаос в системата на общественото здраве, със смяната на хора с противоречиви твърдения и "правене на нищо", се създава едно недоверие към ваксините.
 
Относно коментара на д-р Стойчо Кацаров за загиналите, в резултат на кризата и лошото управление на Борисов, проф. Кантарджиев добави: "В резултат на противоречиви приказки и саботиране на научно-обоснованите мерки за ограничаване броя на случаите в умишлено саботиране  с цел лична изявя".
 
Той сподели, че не се чувства жертва на реваншизъм.

Коментари Напиши коментар

80

Русенец

преди 1 година

Евала на професора. Човешката злоба и глупост нямат граници. Свалям шапка на професор Кантарджиев, генерал Мутафчийски, доцент Кунчев. Свалям шапка на всички лекари и медицински сестри. А на всички, които се противопоставят на ваксините - нека тази година ноември да ни затворят като в Гърция. ТОТАЛНО. Без никакво право да излизаме. Това заслужаваме.

79

Анонимен

преди 1 година

Пенсиониран и повече няма да е "на хранилка." Има възможност да се изяви в частния сектор. Може да е външен консултант. Възможности много, но той иска да е началник. Точно за тези от щаба не ми е жал, защото много добре си спомням как си променяха мненията през ден. А относно ваксините беше пълна безотговорност. Една ваксина спряна в цял свят и точно тези ни убеждаваха, че няма проблем да си я поставим. Единствената със странични ефекти и най-евтината. Те мислиха ли за нас? Жив е! Пенсиониран!

78

...

преди 1 година

Стига сте го давали този невменяемия