Българското външно министерство привика посланика на Беларус. Страната ни поиска обяснение за свалянето на самолета в Минск. А на срещата на върха в Брюксел, президентът Румен Радев заяви, че прихващането на самолета противоречи на международното право. Как една авиационна криза прерасна в политическа?

За 30 години опит авиационният експерт Ангел Борисов не е виждал ситуация, като тази в небето над Беларус. Тогава два изтребителя прихванаха пътническия самолет на Ryanair, със 171 души на борда, с официалното обяснение, че има сигнал за бомба.

Още по темата
"Това е разработка на службите на Беларус и то за какво - за един журналист.  Да се отклони самолет по редовния си курс, и то придружаван от изтребители. Това не се е случвало изобщо", категоричен е Ангел Борисов.

Бившият главен инспектор за безопасността на полетите смята, че екипажът е действал абсолютно правилно. Но е изумен от действията на Беларус да приземи самолета.

"Те по едни и същи закони летят. Те са показали самообладание, което е завършило благополучно. Но след като е свален този човек, арестуват него и приятелката му и още едно доказателство, че не е случайно - четирима рускоговорящи остават на земята. Това е подписът, че не е случайно" посочи той.

Абсолютно недопустимо е действието на властите в Беларус, заяви от Брюксел и президентът Румен Радев.

Експертите са на мнение, че за първи път Европейският съюз е толкова обединен в реакцията си.

А Европейският съюз се раздели с илюзията си, че може да работи с Лукашенко, смята Димитър Гърдев.

"Вече е съвсем ясно, че Лукашенко ще се сближава с Путин, защото само това му остава", заяви Гърдев.

Служебният външен министър повдигна въпроса и как се използват личните данни на пътниците на борда. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство", каза Стоев.

НАТО призова за спешно разследване, а Минск покани международни експерти. Москва отхвърли обвиненията, че действията на Беларус не са без нейна помощ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase