Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата "Три морета" създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона, заяви държавният глава.

Още по темата
По думите му засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство - свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. "Необходимо е да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата "Три морета", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в нея, представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която по думите му има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Коментари Напиши коментар

149

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

148

Анонимен

преди 3 седмици

Американската посланничка Херо Мустафа, се срещна с премиера и някои от министрите, както е по протокол, в такива случаи, а Бойко Василев изтъква това, като белег, за прозападната им ориентация. Слагач на всяко правителство, с приоритет към феновете на Русия, червената олигархия, БСП/ДС, каквито са в правителството на Радев.

147

Анонимен

преди 3 седмици

147 Глурости, не е мръднал, остава си руски слуга. Просто, е дошъл наш ред, да председателстваме тази итициатива"България на три морета", това не е заслуга на Радев. Той се държи лицемерно със запада, но работи за интересите на Русия, в ущърб на България.Странно, как Бойко Василев от "Панорава" и такива, като теб, не знаят това.