Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната  транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.  В края на миналата година Българската банка за развитие се присъедини към Инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.
 
България, заедно с останалите държави, ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на „Три морета“, подчерта на срещата Румен Радев. Като най-големи предизвикателства държавният глава открои информирането на обществото за критериите, по които се определят печелившите проекти, както и за механизмите за отпускане на финансиране. По думите на президента, реалните възможности на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на все още колебаещите се страни по инициативата, както и на международни финансови институции и представители на частния сектор.
 
Изпълнителните директори подчертаха готовността на ББР за партньорство в рамките на „Три морета“. Те заявиха, че досега са се въздържали от участие в инициативата поради липсата на политическо решение за присъединяване към Инвестиционния фонд, което беше взето през септември 2020 г. До края на този месец се очаква банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което  ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.
 
Румен Радев подчерта, че България очаква инициативата „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.
 

Коментари Напиши коментар

18

До тролската дружина

преди 6 месеца

До гражданин: Ти май си готов да пишеш всякакви п'ростотии за жълти стотинки. Мислиш ли че някой те взема на сериозно.А този на 17 си е най-жалък от цялата т'ролска дружинка.И да п'люете президента Радев, той пак ще има два пъти по-голям рейтинг от бат'ви Бойко. Не се презорвайте

17

ВАГИНИР ПУТИ

преди 6 месеца

РУМЕН ПРАСЕДЕНТА... РУМЕН ПИКОЧА...РУМЕН БЪЛВОЧА -гоо (В)лямия икомунист,на който му се ще да минава за икономист... Де що е румено,червено е все на русия подарено... РУМЕНИ РУСКИ ЕКСКРЕМЕНТИ...ВСЕ ТАКААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...

16

Европейска Федерация

преди 6 месеца

В глобалния свят сред огромни супер-държави като територия и население (САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия) шансът на европейските народи да запазят геополитическата си значимост е федерация по подобие на САЩ с европейска армия, институции, и т.н. За съжаление последните години на управление на много популистки правителства в Европа показаха, че това е трудно осъществимо.Целта на този геополитически проект е превръщането на Източна Европа в американски клин между Западна Европа и Русия.