Снимка: БГНЕС

Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата на "Астра Зенека". С Националния ваксинационен щаб взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, заяви пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Официалната препоръка на ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината на "Астра Зенека". През следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини, каза още Кирилов.

Още по темата
Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу COVID-19. "Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест, да съдържа много разновидности на COVID-19 или да съдържа само най-актуалния към момента щам", заяви Кирилов.

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 той посочи, че "Пфайзер" вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст. "В момента ЕМА извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. „Модерна” също предстои да предостави подобни данни", посочи той.

По думите му недоверието на голяма част от българите по отношение на ваксинацията е преодоляно с информационната кампания, която е проведена по отношение на имунизациите.

"Наблюдава се повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасна от миналия октомври", заяви Кирилов.

Той посочи, че до края на месец май от четирите разрешени ваксини очакваме около 2 млн. дози, а до края на юни – 2,5 млн. дози.

Ваксината на "Пфайзер" ще е с най-голям брой дози. РНК ваксините ще имат най-голям дял, ако производителите изпълнят ангажиментите си”, категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

Ми то докато се сложат всички игли ще мине пандемията.

20

IQ

преди 1 месец

Мурманският филиал на Университета по криогенетика и трансхуманизъм в Ейск е провел анкета сред 1005 специално подбрани респонденти, доктори на физико-математическите науки. На въпроса дали ще се ваксинират с препарат срещу Ковид-19 в близките три години, 98.11% са отговорили с Не. Допълнително изследване разкрива, че отговорилите с Да в един или друг период от научната си кариера са били уличавани в плагиат.

19

Анонимен

преди 1 месец

"Наблюдава се повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасна от миналия октомври"Това което наблюдава поредното корумпе, не е повишен интерес към райския нектар, а хора които са принудени от ковид-вакс мафията. чрез мръснишки номера