Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Едно положение, при което толкова много хора са защитени, че дори да се появи някъде заразен човек, около него няма чувствителни индивиди, които да поемат щафетата и да я предават нататък.

Още по темата

Това заяви пред БНТ вирусологът в БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ трябва да се стремим към стабилна ситуация с един управляем вирус и действително зелените коридори вдъхват глътка надежда и оптимизъм. Но: "Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май, например, на всеки 100 души в световен мащаб са били разпределени по малко над 15 дози ваксини, като това не е равномерно разпределено в световен мащаб. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е с малко под 13 дози на 100 души към същата дата", допълни проф. Александрова.

Според нея еволюцията на вируса донякъде зависи и от нашето поведение дотолкова, доколкото новите мутации възникват основно, когато той се размножава, така че колкото повече сме в състояние да ограничим неговото разпространение, толкова повече ограничаваме и способността му да се променя.

 "Все още вариантите, които са се появили, не елиминират напълно действията на ваксините, въпреки че има мутации, които могат да отслабят леко това действие. Тези мутации се случват основно в хода на размножаването на вируса, когато се получава неговото потомство. Но също така е истина, че огромната част от тези мутации на практика са неутрални, защото за вируса не представлява интерес да се променя без да има нужда в една толкова стабилна система, каквито са клетките на животните и на човека", коментира вирусологът.

Според нея Индия е урок за всички нас и предупреждение да не пренебрегваме вируса, защото в края на миналата година там са решили, че са стигнали до колективен имунитет, което очевидно е притъпило вниманието на хората.

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 1 месец

Докторе, откъде измъкнахте това магическо число от 80 на сто? Математиците от щаба ли го подсказаха? Сигурно са разиграли нов моделен водевил: средна честота на часове в градския транспорт, пребиваване в класна стая, приказки с децата, на работното място, дори и секс със съпруг/съпруга или изневерите.

70

Анонимен

преди 1 месец

Спомена се за Индия. Докторе, кога в Индия на официално ниво е заявявано за достигане на колективен имунитет? Но друго беше направено в Индия. Одобрена беше тяхна класическа по тип ваксина с умъртвени или омаломощени вируси. А за тази цел трябва производство на вируси в биологични култури или животни. А при това масово производство вирусът не мутира ли? А при умъртвяване на вируса с ултравиолет или химия няма ли промъквате на живи мутации? Колко норки изтребиха в Дания?

69

Анонимен

преди 1 месец

Млко под 13 е 12 ако не се лъжа. понеже се слагат по две значи остават 6 на сто. 5 000 000 делено на 6 равно на 300 000 ваксинирани напълно. ЧЕСТИТО леле колко е сложна математиката все трябва да има неизвестни.