Президентът Румен Радев и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влязоха в заточен спор по темата трябва ли да се актуализира държавния бюджет. Държавният глава настоя правителството в оставка да внесе актуализация на бюджета, докато 45-ия парламент е още жив. Той обаче получи отказ от министъра на финансите с думите, че всички разходи са финансово осигурени.

Още по темата
"Доколкото видяхме от изслушването на Ананиев и после от Георги Ганев, новият председател на бюджетната комисия - няма консенсус по тази тема и се смята, че бюджетът в този си вид може да издържи", посочи журналистът и представител на Съвета за икономически и публични политики (СИПП) Михаил Кръстев в студиото на "България сутрин".

По-важният въпрос според него е защо не се правят бюджети, които нямат нужда от преправяне, а се оставя вратичка за актуализация.

"Проблемът в момента да се прави актуализация на бюджет е, че нямаме данни за приходите от корпоративния данък. Тези постъпления още не знаем какви са, а те първа ще разберем какви са постъпленията от данъчните декларации на физически лица", заяви икономистът Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Според него големият проблем с държавните харчове е, че се удължават разходни политики, които по презумпция трябваше вече да са свършили - надбавките към пенсиите. Оттам идва основният натиск за актуализация.

"Това е лош начин на водене на пенсионна политика. Не може да се увеличават пенсионните доходи с някакви помощи и се използва, за да се държи заложник този електорат", категоричен е икономистът.
 

Коментари Напиши коментар

5

Румен

преди 6 месеца

Според мен е късно и кому е нужно. В България останаха пенсионери, инвалиди, болни. И всичко може да мине през съответните институции. Тези които могат да работят минават към чужди фирми в страната и Света.

4

Монката

преди 6 месеца

Бюджет се актуализира когато има нужда,а не когато фигуранта иска.иска празен чек за грипените

3

Друга тема

преди 6 месеца

Защо искате Живко от Варна да не живее добре ?