Последните дни политическата картина у нас все повече прилича на шахматна дъска. Вече 2 партии върнаха мандата на президента Румен Радев, а отговорността на съставянето на кабинет бива избягвана с идеята за нови парламентарни избори. Ще се стигне ли до кабинет при връчването на третия мандат или ще продължим да се лутаме?

"Проблемите на хората нямат мандата. Ние сме внесли определени мерки за бизнеса. Искаме да наложим на правителството да внесе Плана за възстановяване, важният кислород. Сегашното правителство искаше да го бламира. Днес в дневния ред пак няма точка за Плана. Това са трикове. Ние внесохме изслушването по темата за Плана за над 20 млрд лева грантове, те първоначално бойкотираха и не искаха забележките на комисията да бъдат поправени, видимо беше, че премиерът първо беше в отпуск, после в болничен", заяви в "България сутрин" депутатът от "Изправи се!Мутри, вън!" Мария Капон.

Още по темата
Тя подчерта отново, че внасянето на Плана в срок е от изключителна важност.

"Следващо правителство може да направи своите нотификации, просто е важно до 30 април го да внесем. Още лятото е важно да дойдат 13% от парите, Парите са важни сега и веднага - този кислород, от който има нужда българската икономика", допълни още тя.

Капон коментира и темата за ктуализация на бюджета. "Тя може да бъде единствено внесена от Министерския съвет. Народното събрание не може да поиска от МС актуализация. Според МС на Борисов ние ще имаме балансиран бюджет до края на април, балансиран за кого? Служебното правителство ще бъде в капан, капан който им подготвя сегашният кабинет, именно да не може да направят актуализация, защото няма да има НС, когато това е служебен кабинет. Това означава, че 50 лв за пенсионерите, отделно подкрепата 60/40, 80/20  - ще бъдат блокирани", каза още в ефира на Bulgaria ON AIR Мария Капон.

Според нея актуализацията на бюджета е животоспасяваща.

"Капаните са заложени, или ще платят българските граждани или политическият елит.", категорична е Капон.

Депутатът даде прогноза, че може и да има реализация на мандат.

"Много е комично най-малката група да правим кабинет. Има само няколко логики една от тях - евентуално да се даде шанс, да няма капан за актуализация на бюджета. Който и да получи третия мандат, трябва да има съгласие между политическите сили, да има кабинет, който да живее няколко дена", заяви Мария Капон.

Тя допълни още, че ако имат общо съгласие и президентът връчи мандат на "Демократична България" - ще ги подкрепят.

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 8 месеца

Г-жа Капон се безпокои, че служебният кабинет ще бъде в капан заради бюджета на БГ. Не се притеснявайте, г-жо, вие няма да сте в това правителство, нито генералът от ДБ или питомците на Ковид-болния.Ще ни липсва само Боце от Банкя,който тонове бензин изгори да джитка по пътищата на България да моли селяните и тези по АМ Хемус да гласуват за него.Само че медиите от САЩ гърмят, че БГ е държава на олигарси и продажни мафиоти. И нещо за съдебната власт, т.е. за прокурорите споменават. Ало, Каскета?

97

анонимен

преди 8 месеца

Г-жо Купон,напомнете през колко партии минахте преди да станете М.утра или м.утреса?Вие ли сте новото лице?Или всичко ново е добре забравено старо?Събрахте хора от кол и въже да скалъпите една парламентарна група-джудже и сега наказвате целокупния бг народ да гледа и да слуша нонстоп вас,другарките Манолова и Дончева и триото глупаци дето стана дуо.

96

Анонимен

преди 8 месеца

До до АМИ , ПРАВИЛНО 90Да, това са вашите предложение внесени във финансовата комисия.