Снимка: БГНЕС
fallback
"Ако до края на юни ние достигнем 50 % ваксинирани, каквато е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно". Това заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
В четвъртък стана ясно, че България е сред осемте страни, които ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Доц. Кунчев направи коментар относно добрата новина. 
 
"От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират", поясни той.
Oще по темата
 
"Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове", увери главният държавен инспектор.
 
Главният държавен инспектор поясни и какво става в страните, в които имунизацията тече с пълна сила.
 
"Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел така заболеваемостта е най-ниска в света", коментира доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Левтер

преди 3 години

Докато не се разкарат гроб и производните им,няма да се ваксинираме.

27

Коко

преди 3 години

Сиреч догодина към август за морето!

26

1001 ?

преди 3 години

Както и да се оправдавате, ако бяхте предвидили и поръчали ваксини и от други фирми, може би юни щеше да е през март. Казвате, че Пфайзер са коректна фирма и изпълняват поръчките си в срок, но ние си знаем АстраЗенека. Залагаме на една фирма, защото ни е евтино, но и опасна се оказа, а и даже от нея нямахме достатъчно. Здравната система в момента е натоварена. Само недисциплинираните хора ли са виновни? Аз мисля, че доста хора записани за ваксина, останаха без такава по една или друга причина.

fallback