Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

По думите му очаква се и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Още по темата
Има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според Ангелов обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.

Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина на основата на информационна РНК.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната.

Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава. Близо 260 хил. са вече излекуваните.

Според експерти приблизително такъв е и броят на българите, които са прекарали безсимптомно заболяването и не са отразени в системата. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

През април се очаква да получим достатъчно количество ваксини. Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина "Янсен", като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Коментари Напиши коментар

162

за затвора

преди 1 месец

тоя министър е за затвора както и остналата гербава пасмина.


там такива с ботокс и присадена коса много ги обичат. И него ще го обичат - по няколко пъти на ден.

161

Щирлиц

преди 1 месец

Пикът е в неделя.

160

Анонимен

преди 1 месец

Браво г-н Ангелов . Докарахте пика да съвпадне с изборите . Няма да ви помогне . Ще гласуваме .