Снимка: БГНЕС

Отчита се подновен интерес към имунизацията у нас, отбеляза здравният министър професор Костадин Ангелов, който посети болницата в Сливен.

"Нямаме ваксини, които стоят на склад. Тези ваксини, които идват, се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има бум на желаещи от тези фази да се ваксинират", подчерта здравният министър, цитиран от Нова телевизия.

Още по темата
Ангелов отново увери, че през април се очакват още повече доставки на ваксини, като дори количествата вероятно ще са повече от договорените за месеца.

Здравният министър за пореден път изказа позицията, че ваксината на АстраЗенека е безопасна и ефикасна. "Нормално е хората да се страхуват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в публичното пространство. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще починат", категоричен бе той.

Според него в момента има известен рестарт на ваксинацията от 1 и 2 фаза – на лекари, които не са се ваксинирали в първия момент, но вече имат желание.

"Важно е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет", посочи Ангелов.

Здравният министър посочи, че изборният ден ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на изборните секции.
 

Коментари Напиши коментар

220

r3v0lv3r

преди 1 месец

България последна по процент ваксинирани, първа по брой жертви на 100 хил, последна по стандарт на живот, номер 1 по брой "разумни" антиваксъри. Случайност ?

219

епидемиолог

преди 1 месец

-Има бум на желаещи за ваксина-

Aма доброволно желаещи или такива, дето са пронудени да ги желаят, чрез всевъзможни долни трикове?

218

Ботоксо

преди 1 месец

Има бум на желаещите к0каи.н!