Ваксините в ЕС ще се разпределят така, че всички да излезем заедно от пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов за решенията на Европейския съвет във връзка с имунизацията и борбата с коронавируса.

"Ключовото, около което всички се обединихме е, че ваксините трябва да бъдат разпределени по начин, който да помогне едновременно на всички държави членки, така че да можем всички да излезем от пандемията", посочи българският министър-председател в свое изявление, публикувано в профила му във Facebook.

Още по темата
"Има много детайли и много спорове, но днешната ключова дума е солидарност. Мисля, че всички държави членки за нас и за света, всеки наш сънародник да знае, че ще получи своята ваксина", допълни Борисов.

Той посочи, че европейските лидери са получили информация и за руската ваксина "Спутник V", но по думите на Борисов одобрението ѝ ще отнеме месеци.

По другият важен въпрос - за европейския дигитален сертификат за пътуване, се „отчитат всички проблеми като защита на личните данни, относно хора, които не могат да бъдат ваксинирани и имат заболяване, което не го позволяват“. Идеята е "принципът за свободно придвижване в ЕС да бъде спазен, а този сертификат просто да бъде услуга за по-бързо придвижване", заяви още Борисов.

"Споразумението за мигрантите  между България и Турция работи изключително добре, а за радост  се констатира намаляване на  напрежението в Средиземно море. Колкото и да са трудни отношенията  на ЕС с Турция, с много усилия на Шарл Мишел и всички лидери от ЕС, към момента вървят към подобряване", заяви премиерът по темата за Източното Средиземноморие и отношенията на ЕС с Турция, които днес бяха обсъждани.

Евролидерите обсъдиха също темата за отношенията с Русия. Премиерът Борисов заяви, че е информирал европейските си колеги относно разкритата преди дни група за шпионаж у нас. Министър-председателят бе категоричен, че колкото и политически опоненти  в България да се опитват да превърнат случилото се в предизборна тема, реакцията и на Държавния департамент на САЩ, и на генералния секретар на НАТО, и на нашите основни партньори са ясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase