Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Под 2000 на брой останаха приемните семейства у нас. 1941 са утвърдените приемни семейства към края на февруари тази година. От тях професионални са 1938, а доброволните са 3 на брой. Това сочат данните от анализа на Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015", съобщи „Монитор“.

В 1517 приемни семейства има настанени деца, от тях 1268 отглеждат 1 дете, 226 – 2 деца, 20 са с 3 деца, в 3 са настанени 4 и повече деца. В края на февруари 2021 г. приемните семейства, в които няма настанени деца, са 424, което е 21,84% от общия брой, при средномесечна стойност на незаетите приемни семейства за 2020 г. - 23,94%.

Данните на анализа показват още, че в приемни семейства живеят 1792 деца, като през февруари са настанени 75 деца, а за други 63 тази грижа е приключила. Повечето от децата, напуснали домовете на приемните си родители, са били осиновени или са се върнали при биологичните си семейства, става ясно още от данните. През отчетния месец са изготвени споразумения за партньорство на три нови общини, заявили желание за участие в проекта, това са Кричим, Стамболийски и Етрополе.

През февруари комисиите по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане са утвърдили и в регистъра са вписани 6 нови, а са заличени 23 приемни семейства, сочат още данните.

Затвърдена тенденция от миналата 2020 г. е наличието на значителен брой незаети приемни семейства в определени региони, най-много в областите Търговище и Кърджали. Друг налагащ се извод е наличието на неактивни приемни родители продължително време, но без да заявят желание да бъдат заличени от регистъра. Най-голям процент от незаетите приемни семейства традиционно са тези, които са със заявено желание да се грижат за дете с различен профил от наличния, става ясно още от данните на Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015".

Социалните работници от областните екипи по приемна грижа и от отделите „Закрила на детето“ периодично се срещат с незаетите приемни семейства, като се обсъждат причини за невъзможността да бъде настанено дете, промени на профила, целесъобразността от заличаване. Някои отказват да бъде променен техният профил и остават „чакащи“ поради липса на дете отговарящи на него. При наличие на обективни обстоятелства, обуславящи трайна незаетост, пред комисиите по приемна грижа се представят предложения за заличаване.

Продължават въведените мерки в извънредната епидемична обстановка поради COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase