В Плевенска област се увеличава броят на хоспитализираните с Covid-19. Всички лечебни заведения ще увеличат леглата в Covid отделенията с 20 процента, съобщи здравният министър Костадин Ангелов след обиколка в болниците в областния град.

Здравният министър, чиято работна среща съвпадна днес с протести представители на бизнеса, коментира защо са затворени.

"Много често ни обвиняват, че като имаме електронно обучение на учениците, децата отиват в моловете. Нека да видим какво ще се случи следващата седмица-две, за да преценим как ще продължат мерките. Аз мисля, че много бързо ще излезем от тях. Нека хората, които изразяват мнението си по този начин, съвсем разбираемо е тяхното недоволство, но целта, която ни води и която преследваме, е запазването на максимално голям брой човешки животи“, каза той, цитиран от БНР.

Още по темата

На въпрос дали ще бъдат подпомогнати хората, чийто бизнес е спрян със заповед на РЗИ, Костадин Ангелов отговори: „Това предстои да бъде обсъдено на национално ниво. Това са социални и икономически мерки. От мен се иска да пазя живота и здравето на хората. Ще направя всичко, което е по моите сили като министър на здравеопазването, тези хора да получат обезщетенията си. Разбира се, ако законът го позволява“.

На въпрос за прогноза колко ще продължи "новата вълна", министърът каза, че не може да даде математическа прогноза. "Като лекар не мога да лъжа. Знаем какво трябва да правим, това, което мен ме радва е, че няма напрежение сред лекарите, каквото беше през октомври - ноември, всички са спокойни, всички имат достатъчно медикаменти. Най-важното ни оръжие е ваксината. Един апел - намираме се в много тежка ситуация - нека не се разпространяват неверни твърдения или непроверени данни за ваксините, защото това разколебава хората", заключи министър Ангелов.

Той посочи, че в Плевен ще бъдат увеличени болничните легла - интензивните с 11, и на всички лечебни заведения - 14 на брой, ще увеличат средно с 21 процента - общо 521. По думите му ваксинирането в областта е с изключително добри темпове.

По-рано днес към сградата на РЗИ в Плевен полетяха пасти, торти и еклери от продукцията на затворените заведения в един от моловете.

Протест срещу заповедта на инспекцията събра представители на различни бизнеси – като молове и фитнеси, които няма да работят до 1 април в изпълнение на новите Covid мерки.

На протеста МВР задържа мъж на 34 години, който хвърлял еклери по сградата на инспекцията, снети са му обяснения след което е освободен, потвърдиха от полицията.

Директорът на РЗИ д-р Илиян Минчев каза, че на 26 март в Плевен отново ще има заседание на Областния кризисен щаб, дотогава мерките ще останат непроменени.

В Плевен Covid ваксинацията върви с добро темпо, констатира още днес министърът на здравеопазването. Той увери, че няма никакви проблеми с ваксината „Астра Зенека“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase