Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ситуацията започва да става изключително сложна, призна здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ за развитието на пандемията у нас. Той посочи, че това е било очаквано предвид разпространението на британския щам на коронавируса.

Още по темата
Ангелов обаче заяви, че хората не са готови за пълен локдаун - "ако бъде направено изведнъж, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие".

Ако се наложи да бъдат взети мерки на национално ниво, ще бъдат взети, не закъсняваме, посочи той.

"Няма как да се въведат мерки там, където хората не вярват в нуждата от тези мерки. Там, където се налага да бъдат взети мерки и има необходимост, го правим", подчерта той. Министърът даде пример с Плевен, където срещу мерките ще има протест - ефект ли ще получим от събирането или дефект, попита той.

Ангелов обяви, че е получил клип с празнуващи в морски град на 8 март. "На тези хора, които играят на масата, как да им обясним, че е опасно", с какви думи, попита той.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев няма граница на мерките, а разумен компромис, включително за икономиката. Според Кунчев собствениците на заведения спазват мерките, а води до риск поведението на гостите там - ако се вечеря нормално, той е почти нулев, ако се превръщат в дискотеки, ставал 90%.

Министърът призна и че не може да предвиди какъв ще е ходът на епидемията следващата седмица. Кунчев добави, че всичко влияе - "мерките, ресторантите, училищата, собственото поведение, температурата отвън".

По думите на здравния министър се реагира "в движение и в състояние на война".

Много стръмно покачване на кривата в смъртността от коронавирус, което не сме имали от септември, отчете шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. Той предупреди и за изчерпване капацитета на болниците и на този на медиците.

11.3% е нарастването на седмична база на заетостта на интензивните легла, а на смъртността -  с около 53%.

Мутафчийски каза и че докато преди е имало семейства, в които не всички членове са били болни, днес вече заразените са "пълен комплект".

58% от леглата в страната са заети за неусложнени пациенти, а за интензивно болни - 65%.

Единствено положителна тенденция е това, че броят на излекуваните расте.

14-дневната заболеваемост у нас е 380 на 100 хил., което ни отрежда 16-то място в ЕС и пето на Балканите.

На брифинга стана ясно още, че в България преди месец е имало смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу COVID-19. Няма обаче доказателства, че причината е във ваксината. Кой е препаратът, не беше уточнено.

Няма данни и за проблеми с партидата на "АстраЗенека", която Австрия проверява след смъртен случай. По-голяма част от пристигналите у нас дози от нея вече са поставени.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase