Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Oще по темата

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“, предупреди той.

Проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват, че британския вариант на вируса заразява по-често по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“, обясни той.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай.

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“, каза проф. Костов.

Според него вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане.

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете. Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

144

баи

преди 3 години

яко ходене в мола и хапване в крьчмата му е маиката които има да го хване ще го хване - отваряне затваряне видя се че полза няма

143

Щирлиц

преди 3 години

Барикади по улиците ще има ли,или това го оставяме за след изборите?

142

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 144Ами по твоята логика хайде да започнем да съдим за предумишлено убийство всички подред? Да започнем от Вълчев, защото през цялото време лъга, че училищата са безопасна среда и изпоразболя народа! А после, дори като се видя, че като се затворят училищата броят заразени намалява, той умникът пак ги отвори! Айде, като ще съдим, да започнем от основните виновници!

fallback