Снимка: БГНЕС

За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време вируса ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Точно преди 1 година на 8 март доказахме първите случаи на COVID в болницата в Габрово и в болницата в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава нещата бяха много по-различни от сега. Тогава имахме 2 работещи лаборатории. Сега има 110", сподели професорът.

"Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страха. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той.

"Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже - няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция? Мога да ви кажа - пари не съм взимал за промоция на ваксини, въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае", каза проф. Кантарджиев.

"В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Нигерийската мутация е описана последна през декември месец. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобола за около седмица-10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета ваксина. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер", добави още той.

"Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна", добави проф. Кантарджиев.

"Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително", каза той.
 

Коментари Напиши коментар

112

SS

преди 1 месец

ще намалее, ама друг път...
И кога ще е това "топло време"? За юли или август става дума??
Празни приказки за успиване

111

Анонимен

преди 1 месец

И какво като намалее вирусът лятото ?? Хората масово ще напъплят и есента пак ще затваряме поголовно. Този филм сме го играли вече, кажете нещо ново!

110

Анонимен

преди 1 месец

Тая песен и миналата година я слушахме пък нищо подобно не се случи