Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лични лекари не могат да отказват да се включат в масовата ваксинация, но в страната има недостиг на ваксини при тях.

Това стана ясно от думите на д-р Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София, пред БНР.

Още по темата
По думите му софтуерът работи и джипитата имат връзка с националната здравна система.

Той уточни, че на час спокойно могат да се правят по 10 апликации.

По 10 ваксини да прави всеки личен лекар на ден, това са около 40 000 - 50 000 на ден. Важно е да има желаещи и ваксини. Хубаво е да ни се предоставят и от другите ваксини на "Пфайзер" и на "Модерна", коментира д-р Миндов.

В предаването медикът подчерта, че към момента няма окончателен доклад за нито една ваксина и всяко друго говорене по темата е спекулативно.

В Добрич джипитата са получили информация от РЗИ на служебните си пощи, според която трябва да представят списъци с желаещите да се ваксинират. С отварянето на "зелените коридори" за масова ваксинация само за ден 239 жители на Добрич са получили първата си доза.

В хасковското село Малево са научили за масовата ваксинация снощи. Там днес на място отидоха премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов.

В населеното място няма общопрактикуващ лекар, затова там е изпратен мобилен екип. До този момент записаните в списъците са 80, а наличните дози са 150.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase