fallback

Общ преглед
Нaциoнaлният брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри"  се събират днес предсъбраха днес своите членове на протест пред Министерство на земеделието.
Oще по темата


Те нacтoявaт зa aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при  пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ за кoмпeнcирaнето й.

Според пчеларите цялата нормативна уредба е в пълен хаос.

Производителите на мед са категорични, че не може пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът - с животновъден обект.

При това положение, за да отговори на изискванията на закона пчелата не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Освен това пчеларите търпят огромни финансови загуби заради високата смъртност като в някои райони тя достига до 80 на сто от пчелните семейства.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

некъф там

преди 3 години

Пичове, ако не се сещате, да ви кажа. Пчелите са част от фауната, животинския свят и ако не са животни, да не са растения или гъби или какво. Пчелите са застрашени, факт. В щатитИ за да извикаш пчели, трябва да броиш няколко стотик хиляди гущера и идват и опрашват, от цифра време са собственост на корпорациите. Защо и тук да не е така, щото е безплатно опрашването...... засега, но докога???? А докато не загубиш нещо, не го оценяваш

16

Анонимен

преди 3 години

Не зная какви са тези "Български свободни пчелари", но аз като Български съзнателен пчелар се възмущавам от изложените мотиви за протеста. Явно е, че това не са професионалисти пчелари, а сбирщина от алчни за субсидии мошеници и пишещите тук партийни ***, които внушават вина са смъртността единствено и само на растителнозащитното пръскане. Ако за лятната смъртност обвиняваме само земеделците, кой е виновен за зимната смъртност? Неподготвени пчелари, неподготвени за зимата пчели.

15

Любител

преди 3 години

Смъртност има, обаче и някои пчелари не са стока! Подозирам, че покрай тези субсидии някои са загубили семейства и пак има кражби на пчели и цели кошери. Имаме в района на Авренска община и откраднаха 4 кошера по никое време. Обмислям варианта да разкарам всичко, без това е нерентабилно, но ги наследихме! Тези кражби обезсърчават и любителите като нас.

fallback