Снимка: БГНЕС

Добивите на мед за страната са спаднали със 70%. Това е най-лошата година за пчеларите, а ситуацията може да се окачестви като истинско бедствие, обобщи пред "Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите.

В някои райони на България пчеларите не са извадили и килограм. Засега в Старозагорско ситуацията е най-добра.

Има места, където има реколта, на други - нищо. Куменов даде пример със своя пчелин, който се намира в Костинброд. "Добивам основно полифлорен от билки, имах добра реколта, но в съседното село колежката се оплака, че от 200 кошера, не е извадила нито грам", разказа той.

Една от причините е студената пролет. Тогава акацията и други дръвчета не пуснаха никакъв нектар, за което съобщиха пчелари в района на Велико Търново. Когато цъфтеше липата валеше дъжд и пчелите пак нищо не можаха да съберат. Куменов пък разказа, че и със слънчогледовия мед има огромен проблем. Причината е, че зърнопроизводители сеят сорт слънчоглед, от който насекомите въобще не могат да изсмучат нектар.

Още по темата

Сортът бил с дълбоки чашки и хоботчетата не можели да достигнат до дъното. Според пчеларя това е вносен хибрид, пригоден за суша, така че да не изпуска никаква влага. Това обаче лишава пчелите от традиционна храна.

Поради тези причини много от пчеларите, понеже нямат мед, ще трябва да хранят пчелите с инверторен захарен сироп. Те така и нищо не изкараха, а сега ще трябва да дават пари за храна за насекомите, за да не загинат през зимата, посочи Куменов. За сироп за двеста кошера са необходими между 600 и 800 лева, уточни той.

Николай Куменов каза, че помощите, които се дават на пчеларите са просто смешни.

Вариантът е като всяка година да получат де минимис и се падат между 3 и 8 лв. на кошер.

Според Куменов медът ще скочи като цени на дребно, но на едро ще остане същият заради вноса от Украйна, който е безмитен и подбива пазара на производителите. Сега се носят слухове, че ще започнат да попълват запасите с мед от Южна Америка. В момента медът на едро е около 3,80-4 лева за кг. Две-три фирми го купуват, като част от него е за вътрешен пазар, част от него се изнася. Мановият мед на дребно е 10-15 лева килото. Той е и най-скъп, защото е най-рядък, но пчелите по принуда го събират, ако нямат храна и това се случва най-вече в Странджа.

Полифлорният мед, който е най-качествен, защото е смес от много видове билки, е около 8-10 лв. средно, но вече има пчелари, които го предлагат на 13 лв. за килограм, а може да стигне и 15 лв. за кг, прогнозира Куменов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase