Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елементарни екологични и биологични мерки не се спазват у нас. Това заяви Ясен Янев, Български свободни пчелари, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Янев обясни, че според европейското законодателство изискванията са пръсканията с препарати да се осъществяват само през нощта, докато у нас това се случва предимно през деня.

“Това противоречи на всички биологични и екологични закони. У нас не се спазват европейските правила и норми”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria. По думите на госта основна причина за проблема е липсата на контрол от страна на Министерство на земеделието.

“Използването на химични препарати поставя под риск живота и здравето на българските граждани”, каза още Янев.

Друг проблем пред сектора е липсата на регистрация на българския пчелен мед, която да се използва като стандарт.

“На този етап продукцията ни се използва все още за подобрители на чужди медове. Липсата на регистрация понижава цената и позволява да се злоупотребява”, посочи гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Коментари Напиши коментар

9

земеделец

преди 3 месеца

Като падне роса не може да се пръска . Като падне температурата някои препарати нямат ефект . Относно хляба боклуците не идват от полето а от подобрителите при хлебарите . И накрая как преди 15 години се пръскаше спокойно и нямаше натравяния на пчели с по вредни пестициди .

8

До 7

преди 3 месеца

Жито няма как в оранжерия. За насъщният говоря, че е ..фуражен+пестициден+почвата е натровена завинаги.

7

Анонимен

преди 3 месеца

До чулСега изпозват оранжерии на етажи,с изкуствена светлина за зеленчуци