Снимка: Pixabay
fallback
Трябва да очакваме да се появат нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това каза в ефира на bTV имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването. 
 
Той обясни, че е нормално новите разновидности да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение. 
 
"На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките", обясни проф. Хайрабедян и допълни, че ваксините "обучават" организма да се "запознава" с целия белтък и това, че части от него са видоизменени при различните варианти не оказва влияние за имунитета.
Oще по темата
 
Проф. Хайрабедян заяви, че многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години и допълни, че вирусът мутира на вълни и е известно, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 година. Имунологът допълни още, че един човек може да се зарази повторно с различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ащо първият път заразата е прекарана тежко. 
 
"Докато имунната система го разпознае и започне да го чисти наново, има един прозорец, в който не се знае дали тези хора могат да го разпространяват. Има много варианти, но британският, бразилският и южноафриканският са най-притеснителни за научната общност, защото по-трудно се влияят от терапии", изтъкна той. 
 
Имунологът каза още, че британският вариант отдавна го има и у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но това е трудно да се докаже. Той обясни, че високата заболеваемост в България през ноември и декември може да се е дължала именно на новия вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

И какво излиза,

преди 3 години

че няма никаква полза от тези фалшиви уж ваксини, от какво ни пазят, щом пак можем да се разболеем!? Естественият имунинет е по сигурен, изкуственият само ни вреди!

15

Случаен минувач

преди 3 години

Накратко: В близките 3 години, няма да заживеем нормално. Все повече експерти казват това. Чак през 2024 ще има нормализиране на живота. Но ще започне страшна икономическа криза, и най-богатите държави ще обеднеят. Ето това са ни приготвили силите, които имат претенции да управляват света.

14

Анонимен

преди 3 години

Я кажете пак за оня, дето се заразил с два щама едновременно.

fallback