Снимка: БГНЕС
Много варианти на новия коронавирус се разпространяват по света, но здравните експерти се тревожат основно от три от тях, съобщи Асошиейтед прес.
 
Вирусът може да мутира, като заразява хората и създава свои копия. Някои мутации обаче може да са вредни за самия вирус и дори да го убият. Други му дават предимства и подпомагат разпространението му.
 
"Не всички мутации са равностойни", казва д-р Мери Петрони, която изследва инфекциозни болести в университета Йейл. "От време на време вирусът има късмет".
 
Важно е да се наблюдават вариациите заради вероятността те да намалят ефективността на ваксините и лекарствата или да променят начина, по който вирусът заразява хората.
 
Мутация в началото на пандемията ускори разпространението на вируса по света. След това не са отчитани значими промени, до неотдавна, казва биологът от университета на щата Охайо Даниъл Джоунс.
Още по темата
 
Един от трите основни варианти на вируса, който експертите наблюдават, е открит във Великобритания в края на миналата година и оттогава е регистриран в десетки страни. 
 
Първоначално здравните власти казваха, че той не влошава протичането на болестта, но някои нови данни предполагат, че би могъл и засега този въпрос остава без отговор. Изглежда, че заради този вариант вирусът се разпространява по-лесно, което може да доведе до повече хоспитализации и смъртни случаи.
 
Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията предупреждават, че този вариант на вируса може да стане доминиращ в САЩ през месец март.
 
Другите варианти, регистрирани първо в Република Южна Африка и в Бразилия, също изглеждат по-силно заразни, казват експертите.
 
Данните сочат, че наличните ваксини трябва да защитават от тези варианти, въпреки опасенията, че ефективността им може да бъде намалена. Има данни, че някои терапии с антитела може да са по-слабо ефективни срещу някои от вариантите.
 
"Съществуват начини за промяна на ваксините и лекарствата в полза на тяхната ефективност", казва главният експерт по инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.
 
Появата на различните варианти се свързва с настоящия ръст в разпространението на вируса, тъй като инфекциите му дават възможност да мутира и да се разпространява. Това е другата причина, поради която експертите подчертават значението на носенето на маски и спазването на дистанция.
 
"Колкото по-малко хора носят вируса, толкова по-малко възможности има той да мутира", казва Джоунс.

Коментари Напиши коментар