Снимка: БГНЕС
fallback

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа тази нощ. От Централата са категорични - авария няма, няма и излъчена радиация.

При задействане на автоматична защита блокът спира от експлоатация, правят се съответните проби и проверки, за да може той отново да бъде в експлоатация.
Oще по темата
"Основното, което разбрах от изпълнителния директор, е, че няма никаква опасност за радиационна активност нито в Централата, нито за страната", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

В момента тече подготвителна процедура по пускането на блока, за да заработи до края на деня, предаде Bulgaria ON AIR.

От енергийното министерство увериха, че риск за хората няма и са взети всички мерки, за да няма населени места без електричество.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г., съобщиха от ЕСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Гербаджиите смао АЕЦ-а не бяха успяли да счупят за 11 години, но явно опитите продължават!

17

гост

преди 3 години

Изключване на 4 от 4 Главни циркулацижнни помпи на 5 блок, последвано от сработване на аварийна защита на реактора. Съгласно описанието на сайта на АЯР за днешното събитие на блок 5 в Козлодуй. Абе хора, това събитие е проектна авария за ВВЕР-1000 !!!bnra.bg/bg/facilities/npp-events/zadeistvane-na-AZ-na-reaktora-na-5-blok

16

да

преди 3 години

Докато АЕЦ-а се управлява от гербавата калинка Наско Михов, така ще е!

fallback