Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

В началото желаещите са били около 33%, а в момента около половината искат да се имунизират срещу коронавирус.

Където свършва информацията, започва страхът, затова стремежът ни е българските граждани да бъдат най-добре информираните в Европа, заяви министърът. Ангелов посочи, че така се е изградило доверие между здравните власти и обществото.

Министърът съобщи, че в момента заболеваемостта от коронавирус у нас е 150 души на 100 хил. за последните 14 дни.

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки, заетостта на леглата е 32%, а на интензивните легла 44%, отчете той.

По думите му прави впечателние, че излекуваните са три пъти повече от новозаболелите.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че сме на 9-то място в ЕС по смъртност, след като бяхме в челните места, а по заболеваемост на 27-мо място.

Враца, Варна, Плевен, Перник и Кюстендил са областите с най-висока заболеваемост у нас, най-ниска е тя в Разград.

Негативните тенденции са най-вече във Великобритания и Чехия, които се дължат най-вероятно на така наречения нов щам, коментира шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му бдителността не трябва да се отслабва и трябва да се спазват мерките - дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти.

Коментари Напиши коментар

124

!!!!!!!!!

преди 3 месеца

23 жители на Норвегия, които са получили коронавирусна ваксина, разработена от американската компания Pfizer съвместно с германската BioNTech, са починали, съобщи Норвежката агенция по лекарствата

123

Sk

преди 3 месеца

Стига бе анонимен, изписа мастилото на интернет.

122

Анонимен

преди 3 месеца

бот оксовото кривовеждо прасе пак ли се изживява