fallback

Има липса на управление на водите в реално време. Язовирите се изпускат по време на високата вълна, не се изпускат превантивно. Не се поддържа проводимостта на речните русла, не се поддържа проводимостта между защитните диги. Това заяви бившият директор на Дирекция ''Управление на водите'' в МОСВ Асен Личев пред Bulgaria ON AIR, след като през вчерашния ден на много места преляха реки и на места се наложи да бъде обявено бедствено положение.

Oще по темата
Според него липсата на управление на водите в реално време е особено характерна за София. Още през 2014 г. МОСВ е предвидило да бъде разработена система за управление на водите на река Искър в реално време.

"Ако беше готова, тя щеше да предотврати всичко, което се случва в Нови Искър. В момента тя е възложена и се очаква да бъде готова през 2022 г.", отбеляза Личев.

По думите му през 2016 г. е било предвидено и да се създаде структура, която да бъде обезпечена от държавния бюджет, гарантираща защита от вредно въздействие на водите на териториите на страната. Това обаче също не се е случило.

Според него е имало престъпно източване на язовир Студена, при това със съдействието на държавните органи.

"Язовира го напълни Господ. Този язовир е планиран да бъде сезонен изравнител. Няма да има устойчив период на пълноводие, защото сега би трябвало да падат снегове по планините, през май да се стопяват и да подхранват реките", каза още Личев в "България сутрин".

Той е на мнение, че няма опасност от воден режим по Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 3 години

Мафията герб не може да управлява ,а само да усвоява. Нямало е за усвояване ;)

39

Любима дейност на

преди 3 години

всички бивши е да коментират колко лошо се справят настоящите.При тяхвсичко е било 6+,а сега е 2-.Кой знае кога,къде54 колко ще вали?И Студена са гоизточвали с надеждата да завали,ама не заваля.Ако знаем какви ще сакурсовете на валутите,златото и пр.за време напред,лесно ще станем богати.Ако знаем какви ще са метеоусловията за месеци напред и кога и къде ще има земетресения,пожари и др.катаклизми,ще можем да се подготвим.Предварителна подготовка за всичко е невъзможна дори за богатите страни

38

ardashes

преди 3 години

Не можем да се отучим да не лежим на миналото или сме съгласни с управлението на Живков.Защо тогава се направи някаква уж революция. Унищожихме наличности,които можеха да служат още много години, за да се каже,че правим нещо, а не си мръднахме пръста за необходимите неща.Необходими са нови проекти и преливници от водните басейни, за да се предпазим от бъдещи наводнения,а правихме хотели край морето да стоят празни.Унищожихме земеделието, за да ядем нови технологии.Хак ни е на умовете.

fallback