Снимка: БГНЕС

Изпускането на язовир "Студена" не е закъсняло и не той е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите на екоминистъра река Конска е причината за наводненията в региона.

Още по темата
"Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката", обясни ситуацията с язовир "Студена" Димитров.

Той изясни още, че язовирът в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. "Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", поясни Емил Димитров.

Той успокои перничани като посочи, че Перник има достатъчно вода за година и половина от месец май напред.

"С изключение на един язовир, който се пълни - "Боровица" в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%", поясни екоминистърът.
 

Коментари Напиши коментар

16

sofeto

преди 1 месец

Народна традиция за първосигналния българин е да си изхвърля *** от къщите в коритата на реки, потоци или по долове!

15

Анонимен

преди 1 месец

Поне язовирите преливат, за разлика от герберските кратуни....толкова са празни че кънтят.
Я ги погледнете на снимката - ухилени от ухо до ухо! Но на какво ли са се ухилили, може би на тяхната не компетенция довела до безброй наводнени домове, удавени домашни животни, разрушени пътища, мостове. Ето на това са се ухилили, и ще се хилят още повече ако на 28 март отново гласуват за ГЕРБ

14

Реалист

преди 1 месец

По голям ГЕРОЙ от тоя приказливко няма. Работа за пет пари не е свършил и все се оправдава. Всъщност знае ли защо е назначен?