Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев заяви, че датата на парламентарните избори ще бъде определена с негов указ до края на януари.

Нямам постъпила надеждна информация от правителството, заяви Радев пред журналисти, който вчера се срещна с представители на здравните власти и със здравни експерти.

Още по темата
Категорично трябва да има друт тип организация за изборите в условия на пандемия, трябва да има надеждно логистично осигуряване, настоя Радев.

Той изтъкна и това, че трябва да се осигури възможност да гласуват хората, поставени под карантина в деня на вота. По думите му целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждането на изборите, който се определя от правителството.

Премиерът Бойко Борисов пък каза на заседанието на правителството днес, че "28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев".

Днес държавният глава уточни, че е посочил най-ранната дата, за да има мобилизация в институциите, но до момента виждал само обещания, а не конкретни резултати.

"Трябва да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, за да имаме легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност, и да имаме устойчиво правителство", подчерта президентът.

Радев заяви още, че премиерът Бойко Борисов се е криел, докато е имало протести с искане за предсрочни избори, "за да може той да организира изборите".

"Сега говори, че някой друг искал да ги отлага, това е безочие", каза президентът.

Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговори за най-високата смъртност в България от ковид", каза Радев.

Президентът уточни, че консултациите му с институции и партии продължават.

В отговор на въпрос той каза, че е логично на президентските избори ДПС да подкрепи Бойко Борисов.

Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами, заяви президентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase