fallback

Общ преглед

Коронавирусът и последствията от него белязаха цялата отиваща си 2020-та година както у нас, така и по света. Традиционните политически боричкания, престрелки и скандали в обществото и родната политика сякаш останаха на заден план, на фона на загубата на животи, икономическата криза и блокирането на хората по домовете им през март и април.

И въпреки всичко и през 2020-та година не липсваха политическите противоборства, като втората половина на годината бе белязана и от сериозни протести срещу управлението и главния прокурор.

Oще по темата
Но кое все пак от всички събития в България бе най-важното за отминалите 366 дни? Това екипът на Dnes.bg попита своите читатели в традиционното ни допитване в края на годината, в което участие взеха точно 2053 наши читатели.

Очаквано, борбата с коронавируса и затварянето на държавата през пролетта и донякъде през есента, е определено като събитие №1 от 51% нашите читатели за 2020 година. Затварянето на държавата и слагането на КПП-та на областните градове бе нещо почти немислимо, но се случи и беляза живота ни през пролетните март и април, а през есента имаше нови ограничения, макар и без затварянето на градовете.

Второто най-важно събитие според 17% от читателите на Dnes.bg са продължилите над 150 дни протести срещу управлението в страната. Те започнаха бурно, постепенно утихнаха, но не спряха, а през няколко вечери, най-вече през лятото, напрежението достигна до своя връх. В крайна сметка обаче правителството на Борисов не подаде оставка, а до изборите в края на март остават 3 месеца.

Трето място в класацията за най-важните събития на годината е скандалът със снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. Това е най-важното събитие за 13% от нашите читатели. Проблемите на здравната ни система, която изнемогна под натиска на коронавируса в края на годината, е основното събитие за 7% от анкетираните.

Едва за 3% от нашите читатели най-важното събитие в държавата са мерките на управляващите срещу икономическата криза, а за 2% - продължаващата война между президента Радев и премиера Борисов и преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Също 2% от анкетираните смятат арестите на видни бизнесмени през годината за най-важното събитие.

Опитът на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и промяна в конституцията
на страната разбуни много духове в края на лятото, но в крайна сметка залезе бързо и само 1% от анкетираните го определят като най-важното събитие за годината. Също толкова от хората смятат за събитие №1 официалното откриване на новата сграда на Народното събрание и новата пленарна зала, както и новите политически проекти на Слави Трифонов, Цветан Цветанов и Васил Божков.

Ремонтите в кабинета в края на лятото и няколкото министерски рокади събраха под процент от общото гласуване за събитие на годината в България през отиващата си 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 3 години

А най-голямата глупост...която видях през 2020 година бяха..."протестите"...

37

Анонимен

преди 3 години

до 37 Абе човек,жена ли си не знам..Но защо мислиш че ще тръгна да си търся "жена за една нощ"? Бих си "дръпнал" една на бързо да олабя напрежението .Но да ползвам услугите на "фирмата" ти едва ли!

36

помнещ

преди 3 години

до 35 Защо точно за БСП? Ти си май Гербераст а? И манипулатор! И аз мразя мутрата Но няма да гласувам за БСП! Ще гласувам за всеки друг Но не и за тези 2 партии!

fallback