Общ преглед

Коронавирусът и последствията от него белязаха цялата отиваща си 2020-та година както у нас, така и по света. Традиционните политически боричкания, престрелки и скандали в обществото и родната политика сякаш останаха на заден план, на фона на загубата на животи, икономическата криза и блокирането на хората по домовете им през март и април.

И въпреки всичко и през 2020-та година не липсваха политическите противоборства, като втората половина на годината бе белязана и от сериозни протести срещу управлението и главния прокурор.

Още по темата
Но кое все пак от всички събития в България бе най-важното за отминалите 366 дни? Това екипът на Dnes.bg попита своите читатели в традиционното ни допитване в края на годината, в което участие взеха точно 2053 наши читатели.

Очаквано, борбата с коронавируса и затварянето на държавата през пролетта и донякъде през есента, е определено като събитие №1 от 51% нашите читатели за 2020 година. Затварянето на държавата и слагането на КПП-та на областните градове бе нещо почти немислимо, но се случи и беляза живота ни през пролетните март и април, а през есента имаше нови ограничения, макар и без затварянето на градовете.

Второто най-важно събитие според 17% от читателите на Dnes.bg са продължилите над 150 дни протести срещу управлението в страната. Те започнаха бурно, постепенно утихнаха, но не спряха, а през няколко вечери, най-вече през лятото, напрежението достигна до своя връх. В крайна сметка обаче правителството на Борисов не подаде оставка, а до изборите в края на март остават 3 месеца.

Трето място в класацията за най-важните събития на годината е скандалът със снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. Това е най-важното събитие за 13% от нашите читатели. Проблемите на здравната ни система, която изнемогна под натиска на коронавируса в края на годината, е основното събитие за 7% от анкетираните.

Едва за 3% от нашите читатели най-важното събитие в държавата са мерките на управляващите срещу икономическата криза, а за 2% - продължаващата война между президента Радев и премиера Борисов и преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Също 2% от анкетираните смятат арестите на видни бизнесмени през годината за най-важното събитие.

Опитът на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание и промяна в конституцията
на страната разбуни много духове в края на лятото, но в крайна сметка залезе бързо и само 1% от анкетираните го определят като най-важното събитие за годината. Също толкова от хората смятат за събитие №1 официалното откриване на новата сграда на Народното събрание и новата пленарна зала, както и новите политически проекти на Слави Трифонов, Цветан Цветанов и Васил Божков.

Ремонтите в кабинета в края на лятото и няколкото министерски рокади събраха под процент от общото гласуване за събитие на годината в България през отиващата си 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар