Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

8 март 2020 година - датата, на която пандемията от коронавирус официално влезе и у нас с два случая в Плевен и в Габрово и извънреден среднощен брифинг.

Оттогава до днес реакциите са все така полярни - от силен страх до пълно отричане.

Пет дни по-късно правителството обяви извънредно положение за месец, което после удължи с още един месец. От 14 май насам страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка.

И ако при т.нар. "първа вълна" през пролетта България беше давана за пример с малко жертви и заболели, през есента достигна първо място в Европа по смъртност. С днешна дата цифрите говорят достатъчно красноречиво, че жертвите на вируса са и млади хора без заболявания.

И днес на "прага" на ваксинацията у нас продължават да действат различни мерки. Безспорни по целия свят са дистанцията, дезинфекцията и дисциплината, така наречените три Д. Затваряне на заведения, спортни зали, отмяна на събития и конференции, онлайн обучение, театри с намалена публика или без, отмяна на екскурзии... нови и стари мерки се редуват от март насам.

За осигуряването им обаче най-труден е консенсусът. Най-рестриктивната мярка, въведена в България, беше слагането на КПП-та на входовете/изходите на областните градове. Стотици хиляди листи декларация, всевъзможни, често измислени причини, изнервени хора, полиция на друго ниво на призвание, какво ли нямаше в дните, когато тази мярка действаше. Наскоро беше и официално формулирано - няма да бъде въведена отново, защото не дала резултат. Но кой знае...

Двете вълни на пандемията се оказаха "поети" от двама различни здравни министри, като през юли финансистът Кирил Ананиев беше сменен от проф. Костадин Ангелов, дотогава болничен шеф. Може би тепърва ще се оценява доколко и каква качествена разлика е имало в управлението на пандемията, което е осигурявало здравното министерство.

Но една друга структура - Националният оперативен щаб, беше призвана "да ни спаси" от болестта, понякога дори от самите нас. Две противоположни медицински тези станаха нарицателно през годината за прилагането на здравните мерки - "официалната" на председателя му проф. Венцислав Мутафчийски и "алтернативната" на доц. Атанас Мангъров.

Дори най-прилаганата мярка у нас и по света - носенето на маска, също и до днес явно не е получила еднозначното одобрение на обществото, нещо, което личи и от "вариантите" как да се носи.

Лятото може би ни донесе измамното усещане, че краят на най-страшното е дошъл и пандемията отшумява. Това обаче се оказа "затишие пред буря", защото с "втората вълна" вирусът не само показа, че не си е отишъл, но и че взема повече жертви отпреди. Натискът върху здравната система отново принуди властите да вземат рестриктивни мерки. Очакването те да бъдат отменени за празниците не се сбъдна, защото подобрението е все още плахо. Засега България остава със затворени заведения и спортни зали до 31 януари.

На финала на годината най-обсъжданият въпрос е противоотровата на коронавируса - ваксините. Обсъждаме участие и в осма поръчка за ваксина, макар че официално засега у нас не е дошла нито една. Здравните власти обявиха "пътна карта" за ваксинация и план с 6 РЗИ-та отговорници.

47 мобилни екипа ще имат грижата да поставят ваксина на всеки желаещ, каквато той си избере. Засега обаче неяснотите надделяват над цялостната информация за плюсовете и минусите от това действие, а всички логично са вперили поглед в първите държави, които дадоха ход на процеса, като Великобритания, застанала на изхода на ЕС.

Във всяка страна ваксинацията логично започва от борците срещу Covid-19 на първа линия - медиците. Видима и там за момента отново е поляризацията в обществото - от "Аз ще се ваксинирам" до множество въпроси и отрицание.

Официално списъците говорят - около половината са желаещите за имунизация засега сред медицинския персонал. Дали с напредването на информация и данни за ваксините и случващото се в други страни това ще се промени, предстои да видим.

Ясно е, че процесът ще продължи няколко месеца с увеличаване на дозите, които ще получим. Предвижда се първите ваксинирани да бъдат в София, Пловдив и Бургас на 27 декември, когато се очаква да започне имунизацията в целия ЕС.

Чака ли ни "трета вълна" през март, заради която Европа ще остане затворена, както наскоро заяви премиерът Бойко Борисов след Европейския съвет в Брюксел?

Следва продължение...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase