Снимка: БГНЕС

От 140 години в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им", каза още той.

Още по темата

По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди.

Проф. Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на "Пфайзер и Бионтех" е безопасен и ефективен.

"Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ - милион са имунизирани", каза той.

Относно бързата реакция при създаването на препаратите, той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на "Пфйзер"/"Бионтех" ще получат втора доза от него след три седмици. "Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза", добави той.

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.
 

Коментари Напиши коментар

273

Дедо

преди 1 година

Доктори, професори, доценти - ала балаНе съм антивакс и ако съм сигурен във ваксината ще се ваксинирамОбаче !!! това е най-големия експеримент със mRNA ваксини и никой нищо не знае ( за лечението на Ковид се знае много повече )Така, какво знаем... първо, на теория - "трябва" да работиВаксината "генерира" S-Spike ( шип ) S-гликопротеин с цел нашия организъм да изгради имунен отговор срещу този протеинпо-точно да накара B и Т клетките да започнат да мутират до момента в който намерят най-точ

272

Анонимен

преди 1 година

Много реклама се прави само на скапана стока! От турци ваксина не искам!

271

Анонимен

преди 1 година

При толкова глупави хора в България, по-добре верно да се слагат чипове.породажници и викаччи, слуги на чужди държави и интереси.