Директорът на Центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев днес отбелязва рождения си ден. Пред Михаела Карабельова той разказа за всичко, което 2020 г. му е донесла и отнела в личен план.
 
Той споделя, че изпраща тази година със смесени чувства. Колкото и да е тежка заради COVID пандемията, 2020 г. носи на един членовете на Националния оперативен щаб голяма радост в семейството. 
 
"Това е моят внук, което е нещо дългоочаквано и ме направи много щастлив . Въпреки че големите ми ангажименти, особено в първата седмица, не ми помогнаха да го осъзная. Внучето го гледам много отдалеко, винаги съм бил с маска", сподели проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.
 
Изминалите 12 месеца директорът на Центъра за заразни и паразитни болести ще запомни и с огромното напрежение и десетките безсънни нощи. 
 
"Едно натоварване на психиката, особено първите месеци беше много тежко. Лятото случаите бяха най-малко в Европа и ни казаха: Защо ни лъжете", казва той.
 
Съчетаването на работата в Центъра за заразни и паразитни болести с отговорностите в Оперативния щаб изпаряват минутите за почивка, признава Тодор Кантарджиев. Малкото свободно време професорът посвещава на любимите си занимания. 
 
"Първо се разхожда куче. Гледаш нещо да прочетеш или да се чуеш с някого, с когото ти е приятно да разговаряш", признава той.
 
Проф. Кантарджиев вече е свикнал да е под светлините на прожекторите, но не крие, че не е останал безразличен към всевъзможните критики по свой адрес през отиващата си година. 
 
"Не се обидих, когато си видях физиономията на дамски нокти, на чорапи. Когато не е злобно и е добронамерено, човек трябва да ги приема тези неща", откровен е той. 
 
Когато не е на работа, един от членовете на НОЩ бори натрупания стрес с четене. Историческата литература е нещото, което го влече и крепи. Признава, че единственият изход от епидемията е ваксината, а за новата година си пожелава само здраве. 
 
"Първо да сме здрави - здраве за семейството ми, за близките ми, ама ако донесе здраве и за родината ми – ще съм най-доволен", пожелава си проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase