Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Миряните трябва да спазват противоепидемичните мерки у нас, обясни пред „Монитор“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

„У нас за разлика от страните в Западна Европа хората са членове на една енория и я посещават целогодишно. Свещениците ги познават и отпадат строгите изисквания, характерни за други държави. Светият синод призовава да се спазва дистанция, да се носят маски и хората да имат отговорно отношение. Целта е да пазят себе си и тези в рискова група. Свещениците и клисарите също призовават това непрекъснато“, каза митрополит Антоний.

Той изтъкна, че по отношение на Светото причастие няма промяна. От синода обаче също призовават хората да имат отговорно отношение и здравна култура и тези, които чувстват някакво неблагоразположение, да не посещават храма.

„А и преди причастие има изповед и свещеникът е запознат с духовното и телесно състояние на всеки мирянин“, добави митрополитът.

Той уточни обаче, че на места в Западна Европа има определени изисквания при богослуженията. На някои места те ще са само с определен брой хора, в зависимост от големината на храма.

„Разбира се, маските ще са задължителни, както и предоставянето на дезинфектанти на входа на храма. На някои места пък е необходимо всеки богомолец да попълни данните си- трите имена, домашен адрес и телефон във връзка с противоепидемичните мерки. Това е в случай че има заразени, по този начин ще има яснота кои хора да се търсят след това като контактни лица“, обясни негово Високопреосвещенство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

друг факт

преди 3 години

Молитвата, покаянието и запалените свещи не са безкръвна жертва. Безкръвна жертва е просфората, т.е. хлябът и виното, други теми са смисъла и начина на тази безкръвна жертва по време на Проскомидията и Литургията. Бог не иска жертви, а милост... Противно и гнусно е да Му предложат жертви, курбани и прочие... Тези кръвни жертви са възприети от мюсюлмани и евреи, а не от православието. За нас, последна жертва е Христос. Сам се е пожертвал за нашите грехове и спасение.

14

фактите

преди 3 години

Истината е, че Светото причастие се е пренасяло от дякони по домовете на болни и стари хора. Това е било обичайната практика в първите векове. След време е била отменена. Тогава са се причестявали по начина на сегашните свещеници, т.е. приемали хляб и отпивали вино от чашата... Днес трябва да приготвят сухо причастие за да няма абсолютно никакви проблеми и никой няма да се зарази. Нужна е гъвкавост в църковните политики към хората, а не закостенялост. .

13

Православен

преди 3 години

Вкъщи и изобщо навсякъде извън храма може да се моли всеки вярващ по всяко време, но това няма нищо общо със Светата евхарстия и затова извън Божия храм не може да се получи Неговата благодат.Накратко и символично (подчертавам символично, а не буквално!), можем да се молим на Бога навсякъде и по всяко време, но Неговата благодат може да получим само в храма или на специална служба извън него, като например водосвет или друга служба извън храма, но пак със свещеник и РИТУАЛ

fallback