15

друг факт

преди 3 години

Молитвата, покаянието и запалените свещи не са безкръвна жертва. Безкръвна жертва е просфората, т.е. хлябът и виното, други теми са смисъла и начина на тази безкръвна жертва по време на Проскомидията и Литургията. Бог не иска жертви, а милост... Противно и гнусно е да Му предложат жертви, курбани и прочие... Тези кръвни жертви са възприети от мюсюлмани и евреи, а не от православието. За нас, последна жертва е Христос. Сам се е пожертвал за нашите грехове и спасение.

14

фактите

преди 3 години

Истината е, че Светото причастие се е пренасяло от дякони по домовете на болни и стари хора. Това е било обичайната практика в първите векове. След време е била отменена. Тогава са се причестявали по начина на сегашните свещеници, т.е. приемали хляб и отпивали вино от чашата... Днес трябва да приготвят сухо причастие за да няма абсолютно никакви проблеми и никой няма да се зарази. Нужна е гъвкавост в църковните политики към хората, а не закостенялост. .

13

Православен

преди 3 години

Вкъщи и изобщо навсякъде извън храма може да се моли всеки вярващ по всяко време, но това няма нищо общо със Светата евхарстия и затова извън Божия храм не може да се получи Неговата благодат.Накратко и символично (подчертавам символично, а не буквално!), можем да се молим на Бога навсякъде и по всяко време, но Неговата благодат може да получим само в храма или на специална служба извън него, като например водосвет или друга служба извън храма, но пак със свещеник и РИТУАЛ

12

Православен

преди 3 години

Защо няма онлайн молебени? Защо няма дистанционни литургии?Защото смисълът на литургията е съединяването на вярващите с нашия Господ и Спасител Иисус Христос, чрез приемане на Светото причастие, което не може да се случи онлайн, нито пък да се изпрати с доставка до вкъщи като пица или кебапчета.За онези, които не се причастяват, смисълът на литургията е да принесат своята безкръвна жертва - молитва, покаяние и запалена свещ, пред Светия престол в олтара на Божия храм.

11

Anonymus

преди 3 години

До Гревни стеНегово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий и Ставрофорен иконом Добри Чаков са сред случаите с коронавирус в Силистра - тия не са истински християни сигурно?

10

Грешни сте

преди 3 години

Ако си истински християнин никога няма да те хване короната.Но докато толерирате обратните Господ ще ви наказва.

9

бонго

преди 3 години

Ще измръзнем само по маска бе...

8

Anonymus

преди 3 години

До 5 и ще си сваляш маската да целуваш иконите сигурно.. да те пазят светците :) Лошо няма, вярвай си.

7

Поп Алигорко

преди 3 години

Истинските верующи призовавам да се отдадат на молитва у дома ,пред иконата на Божията майка и Спасителя!!!

6

тъй де

преди 3 години

Ееее, само с маска не е достатъчно, да нахлупим и каска!

5

.

преди 3 години

До AnonymusЗащото мястото на Светата Литургия е САМО и ЕДИНСТВЕНО в Божия храм! По време на пандемията от испански грип през миналия век, които с вяра и без страх са присъствали на Светата литургия са оцелели всички до един, докато много от разколебаните и уплашени, явно неразчитайки на Божията власт да ги опази са си отишли от този свят.

4

Anonymus

преди 3 години

Защо няма онлайн молебени? Защо няма дистанционни литургии?

3

.

преди 3 години

"На някои места пък е необходимо всеки богомолец да попълни данните си- трите имена, домашен адрес и телефон във връзка с противоепидемичните мерки."Лу-ди-ли-са?!?!?!?!?!!?!?

2

Анонимен

преди 3 години

чакай дистанция.....жалка история

1

Анонимен

преди 3 години

Явно са променили традициите преди трябваше да носим и дрехи, а сега само маска. Ей тая църква много модерна, бе.