Снимка: БГНЕС
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас се очаква да започне след Нова година. Наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции, които могат да се появят след поставянето й.
 
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни кой може да носи отговорност, ако се появят странични ефекти при имунизация срещу коронавируса. 
 
"Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист", обясни Мария Шаркова в ефира на bTV.
 
"При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност", каза тя.
Още по темата
 
"Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата", обясни адвокатът по медицинско право. 
 
"Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител", допълни Шаркова и поясни, че това, че не можем да съдим фармацевтична компания е само мит.
 
Шаркова добави още, че в някои страни съществуват фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не е сигурна дали такива ще бъдат създадени и в ЕС.
 
Адвокатът по медицинско право коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това е малко вероятно да изкриви статистиката, защото не само ние правим подобна крачка. "Много страни в ЕС вечеобмислят това решение и статистиката ще се изравни", добави Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase