Част от децата на България продължават да живеят в ужасяващи условия. Снимка и пост към нея потресе потребителите в социалните мрежи. Става дума за дом в окаяно състояние и потресаваща мизерия, в който се отглежда гладуващо 6-годишно момченце.

Директорът на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов обяви пред Bulgaria ON AIR
, че детската бедност в България е една от най-високите в целия ЕС.

"Почти всеки ден се сблъскваме с подобна мизерия. Обикновено мизерията в тези семейства идва и от много проблеми като психични заболявания, проблеми в здравната система, наркомания, алкохолизъм. Децата страдат. Нещата стигат до глад, мизерия, спиране на ток...", посочи той в студиото на "България сутрин".

От "Националната мрежа за децата" настояват да има визия за семейството, която да дава ясен план как се подкрепят семействата в риск. Според Богданов, големият проблем в конкретния случай е, че майката е с психични проблеми. Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани, изтъкна той.

"Дори в големите градове виждаме сериозен проблем, че системата не може да помогне. Много се надяваме с този Закон за социалните услуги да се даде възможност да се помага на семейството, така че да бъде подкрепено и да се развива добре - хората да си гледат децата", коментира Георги Богданов.

Той е убеден, че в закона има тотални недомислици, като една от тях е да завещаеш детето си с нотариално заверена декларация, ако починеш или не си в състояние да го гледаш.

"Ако се случи нещо с това дете и там човекът не може да го гледа?! Пълно е с неразбиране. Най-големят проблем е, че отпада дефиницията "дете в риск". Къде ще бъдат гледани тези деца? Изоставените деца са много повече от малтретираните", настоя гостът в студиото.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 година

Според мен, не е една от най-високите, ами е най-високата. Единственно Румъния може да ни конкурира.

22

Програмист

преди 1 година

То за това бабите им хвърлят пачки пари от балкона, щото са бедни. Малко ли им е?

21

Анонимен

преди 1 година

Това бате от тази Национална мрежа просто си прави устата да изнуди управляващите, а също и евентуални богати спонсори да му дадат още пари.НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ХРАНИМ БЕЗБРОЙНИТЕ ДЕЦА НА БЕЗОТГОВОРНИ, НЕОБРАЗОВАНИ, МЪРЗЕЛИВИ ИНДИВИДИ.Ако този Георги Богданов толкова много милее за един определен контингент, нека да настоява за трудови лагери, където да бъдат въдворявани безотговорните неработещи производители на незнаен брой ча.ве.та. Там да изработват издръжката на децата си.