Снимка: Pixabay
Не трябва да се фокусираме само върху тази остра инфекция в момента, защото заедно с нея всички останали заболявания продължават да се реализират. Това каза пред БНР общопрактикуващият лекар от Благоевград д-р Димитринка Вълчанова. Тя не е съгласна с голяма част от хората, които смятат, че не могат да разчитат на здравната система в случай, че се заразят с коронавируса.
 
"Работя медицина вече повече от 20 години. Знам какви усилия полагаме да помагаме и да реализираме правилния лечебен план. Знам как се реализират тези дейности и извън нашата държава. Тази фраза, която се афишира непрекъснато в публичното пространство – за достъпа до медицинска помощ, е малко изкривена", коментира тя.
 
Относно направленията за PCR тестове, които ще се изписват от понеделник общопрактикуващият лекар смята, че това би улеснило общопрактикуващите лекари.
 
"Това е добър момент, който ще спести движението на пациентите и техни близки във времето и пространството и ще ускори процедурата по организация на взимането на съответните проби."
 
"Тези неща трябваше като теоретичен план да бъдат организирани през летните месеци, когато имахме по-малка заболеваемост и в този момент, когато като лавина ни връхлита, да остане реализирането само на практика на тази дейност", подчерта още д-р Вълчанова.
 
"Така или иначе пациентите идват в кабинета. Няма човек, който с оплакванията да не е бил прегледан, да не е бил насочен, да не е било съдействано да попадне, когато се налага да бъде хоспитализиран в лечебно заведение", даде пример от практиката си тя.
 
Д-р Димитринка Вълчанова вече е преболедувала коронавируса с престой в болница. Признава, че не е лесно, но смята за предимство опита, който вече е натрупала в лечението на заболяването. За два дни тя е диагностицирала 4 двустранни пневмонии на пациенти. 
 
При някои от пациентите прави впечатление по-бавното възстановяване – като субективно усещане и тонус, като двигателна и физическа активност, обясни още личният лекар. Д-р Вълчанова допълни, че това е характерно и за преболедуването на други инфекции, не само за коронавирусната. 
 
"Това зависи от възрастта на пациента, от подлежащите хронични заболявания, които усложняват самото протичане, които забавят оздравителния процес. Общо взето, в малка част от тях действително остава една изнервяща вече умора, едно неприятно усещане за недобър тонус."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase