Снимка: БГНЕС
fallback

Срещу увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно протестират от КТ "Подкрепа".

Според синдиката законовите поправки са израз на поредното ерозиране на трудовите права в България.

Oще по темата

Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен, записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности - например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в синдиката.

Има обаче и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време – именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова. По думите й чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики.

Поправките се записват въпреки почти двугодишния отпор, който КТ "Подкрепа" демонстрира спрямо извънредния труд. Натискът за двойното му увеличение е още от началото на 2019 година, припомни синдикалистът.

За хората, за които ще се прилагат новите разпоредби, ще бъде възможно работният ден да стане 9 часа на фона на световната тенденция да се намалява работното време, отбеляза още Ваня Григорова.

500-600 часа извънреден труд са натрупали служители на "БДЖ Товарни превози". По думите й, така хората се превръщат в "ходещи бомби".

"Искаме ли да се повтори Хитрино? Искаме ли да се повтори случаят, в който преуморена акушерка преби 4-дневно бебе?", попита тя.

Често извънредният труд дори не се отчита като такъв. Той се прикрива чрез т.нар. сумирано изчисляване на работното време и се зачита като нормален, без да се заплаща, гласят други аргументи на синдиката.

Практиките в Европа за извънредния труд са разнопосочни. Увеличение от 200 на 400 часа в Унгария например е предизвикало излизането на десетки хиляди работници по улиците, обясни Григорова.

На протеста днес ще бъде изразено недоволство и срещу еднодневните трудови договори.

"В момента, в който дойде инспектор, набързо се надраскват няколко такива договора и останалите хора се прогонват от нивата. Те им служат за алиби, за да продължат да полагат недеклариран труд", коментира експертът.

Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, коментира Ваня Григорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

haha

преди 3 години

друг е въпроса по време на работното време, колко време се отделя за цигари, кафета и реалната смислесна работа колко е?? труда в БГ е неефективен, хората са мързеливи, остаряват, а младите искат все по перваза - нещо тънко в София и сивия сектор :))

61

Анонимен

преди 3 години

До 57Ако съботите са от време на време, то защо 300ч? 10 съботи(всяка 5та в годината, за да не говорим още за редовно нещо) са точно 80 часа или почти 2 пъти по-малко от досегашното и 4 пъти по-малко от новото. Ако извънредното значи всяка събота, то наистина не е извънредно, а проблем с наемането на хора и планирането, нали? Просто при нужда от един ден повече на фирмата са нужни 20% повече работници и съответните инвестиции в техника и помещения или производство с резерви, т.е. планиране

60

до 55

преди 3 години

Грешката ти е че по време на отпуска нямат право да ти дават извънреден труд.А ти разглеждаш само случай без отпуски което си е грубо нарушение на закона.

fallback