62

haha

преди 3 години

друг е въпроса по време на работното време, колко време се отделя за цигари, кафета и реалната смислесна работа колко е?? труда в БГ е неефективен, хората са мързеливи, остаряват, а младите искат все по перваза - нещо тънко в София и сивия сектор :))

61

Анонимен

преди 3 години

До 57Ако съботите са от време на време, то защо 300ч? 10 съботи(всяка 5та в годината, за да не говорим още за редовно нещо) са точно 80 часа или почти 2 пъти по-малко от досегашното и 4 пъти по-малко от новото. Ако извънредното значи всяка събота, то наистина не е извънредно, а проблем с наемането на хора и планирането, нали? Просто при нужда от един ден повече на фирмата са нужни 20% повече работници и съответните инвестиции в техника и помещения или производство с резерви, т.е. планиране

60

до 55

преди 3 години

Грешката ти е че по време на отпуска нямат право да ти дават извънреден труд.А ти разглеждаш само случай без отпуски което си е грубо нарушение на закона.

59

Анонимен

преди 3 години

230 дни работни има човек ако използва и неплатената отпуска стават 200 дни работни или се пада по час и половина на работен ден извънреден труд при 200 дни работни .на тези които не си използват неплатената отпуска се пада малко по малко.

58

Анонимен

преди 3 години

Само едно НЕ разбрах!!!Къде са "Ходещите Бомби"????Що за слабоумни заглавия които нямат грам връзка с материала????Автора да не е от Сусурлево??

57

до 39

преди 3 години

Не разбирам следното- ако сте на нормирано работно време и ви нарушават според вас правата, защо не сигнализирате?! Аз съм на ненормирано и въпреки това всяка минута извънреден труд ми се заплаща по 2, ако е над 40 часа седмично. Кой ви спира да си намерите друга работа?! Оплакването в интернет води до нищо. Не ви харесва даден работодател- търсите квалификация и го сменяте. Ама винаги ще има кой да дойде на вашето място, защото очеизвадно говорим за неквалифициран труд, който го вършат роби.

56

ДДРОнег

преди 3 години

До Анонимен 55Вярно е

55

ДДРОнег

преди 3 години

До Анонимен 56Големите фирми имат и по-редовни клиенти и следователно по-редовна работа, тук проблем имат по-малките фирми, с максимум 100 човека !!!И аз не лобирамза извънреден труд, не искам изобщо да работя, ама не съм уцелил от тотото :):):)Но разберете, има немалко фирми с нередовни поръчки, в смисъл, че не са еднакви през цялата година ! За да оцелеят, работят с опредлен брой хора, отвреме навреме наема тповече хора, но често се налага да се работи събота, за да се изпълнят някои поръч

54

Анонимен

преди 3 години

До ДДРОнегПросто е- единичен случай значи извънреден труд 2-3 седмици примерно. Следващи поръчки значат НАЕМАНЕ НА ОЩЕ ХОРА. Не може да планираш бизнес с 200 човека и да го държиш на толкова при пазар, който ти търси да имаш 250-300. Ама затова и трябва просто да се заложи, че извънредният труд е +50%. Тогава, ако щеш, хората да работят и по 1000 часа на година. Самият шеф ще се светне, че е по-евтино да назначи още 50-100 човека на редовната надница.

53

Анонимен

преди 3 години

До ДДРОнегАйде да смятаме. 2020 има 250 работни дни, нали? Седмиците в годината са 52. 300/250 = 1.2 часа ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН. 300/52 = 5.77 часа всяка събота в годината. Дали сметките са грешни?

52

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 41Проблем е заложената норма от 300 часа годишно. При работа 12 часа овъртайм са ти 4 дневно, нали? Да смятаме с 320, че е по-лесно. Това са 80 дни овъртайм. Годишно имаш към 250 работни дни. Новата норма значи всеки трети ден да си по 12 часа в офиса. Т.е. Примерно да ти заложат всеки понеделник и петъците през седмица по 12ч смяна. Виждаш ли проблема? 150 часа покриват двойно това два пъти по 2 седмици да работиш по 12ч за изпуснати срокове- онова са 4х5х2х2=80 часа!

51

ДДРОнег

преди 3 години

До АнонименАйде малко по-вярно да смятате, а???!!!

50

ДДРОнег

преди 3 години

До АнонименИма фирми и фирми ...Има фирми, които имат строг годишен план, като по соц.времето и могат да си планират добре работата , ама колко са такива фирми ???!!! Няма го вече онова време, сега е пазарна икономика !!!Ако имаш собствени продукти и изведнъж получиш големи поръчки, к'во правиш - казваш на клиените да си ходят ли?! Да, ама не,ако трябва извънреден труд - работи се , иначе отиват при конкуренцията !!!А ако работиш чужди продукти пак е същото, иначе пак конкуренцията не спи !!

49

РАБОТНИК

преди 3 години

Моето мнение е че увеличаването на часовете извънреден труд са добро предложение .Ще ви кажа ЗАЩО - всеки е полагал труд извън работно време , коректните работодатели се видяха в чудо как да вкарат тези часове в НОИ - няма начин .И тук е момента да ви кажа какво означава това увеличение на разрешения извъреден труд - означава че в НОИ ще имате ОФИЦИАЛНО регистриран допълнителен Осигурителен Стаж за Пенсия . Протеста на Профсъюзите е Организиран от Мафията и Фирмите в Сивия Сектор .

48

Анонимен

преди 3 години

До ДДРОнегИзвънреден труд е ОК. Но това значи примерно един път в годината да дойде по-голяма от нормалното поръчка и да си платиш на работниците, че я поемат. Ако, обаче, фирмата разчита на извънреден труд равен на час всеки работен ден или всяка събота цяла, то фирмата всъщност е проблемна и не може да си намери служители. Това е проблем с лош бизнес план, лошо ръководство или нещо такова. Не е на работниците.Говори ти човек, който на своя глава е работил и 5 дни без сън за проекти.

47

Анонимен

преди 3 години

300 часа извънреден труд са наистина 9 часа дневно всеки работен ден плюс 4-5 съботи или недели по 8ч. Или почти всяка седмица(в годината са 52) да работиш по 8ч, 6ч за всяка събота. Не е извънредна ситуация това работодателят вместо нужни 10 човека да наеме 8 и другите да работят за липсващите двама. Извънредно би било примерно до седмица- 5 работни дни, по 2-3 часа след работа. Т.е. максимум 20-30ч годишно. А защо няма законов текст за заплащане +50% на това време?

46

ДДРОнег

преди 3 години

Има много фирми, в които не може без извънреден труд, ако трябва да са конкурентни и дават добри заплати на много хора !!!Няма да минем без извънреден труд, това не е лошо !!!Лошо е когато е прекалено много , и н е добре платен !!!

45

до 44

преди 3 години

Да забравих че Тайван е част от Китай и е република на Китай.Съгласен съм със теб че там не са много привилегировани , не случайно САЩ искат да стъпят там и имат добра основа.

44

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 43Леле, ти ако знаеш в ква мизерия работят китайците.Навремето поръчвахме едни детайли от инокс в китай. "Фабриката" беше едни машини за щанцоване, сложени върху палети и отгоре за да не ги грее слънцето имаше един бризент опънат между три палми.Нулево качество! 90% брак. Тя и цената им беше кат за такова качество де.Добре, че мина един ураган и ги отнесе, та се отървахме. После намерихме други, дето за 5 цента повече имаха много по-голям капацитет на производство и качество.

43

Анонимен

преди 3 години

Относно извънредния труд, наречен от технологичния сектор "овъртайм", действително е платен във всяка компания, която уважава служителите си. Понякога ни се налага да работим извънредно и се заплаща. Относно факта, че доста програмисти използват чужди думи, вместо наши- няма лошо. Аз деплоймънт не знам как да кажа на български, наприемр и няма да го кажа, дори да има такава дума. Технологичният език е друг и доста хора не го разбират. Това не значи, че не знаем български. Знаем.