Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
От синдикат "Защита" протестират пред сградите на правителството и на Народното събрание срещу поправките в Кодекса на труда за двойно увеличаване на позволения извънреден труд.

Текстовете предвиждат, че при подписан браншови колективен трудов договор и когато синдикатите са се съгласили, извънредният труд може да е до 300 часа на година.

"Тези поправки минаха на първо четене и управляващи, и опозиция, абсолютно всички подкрепиха тези поправки. Това означава двойно увеличаване на извънредния труд, плащане на сумарно време, което беше на 4 месеца, сега на една година, т.е. те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация и ние единствени изразяваме днес нашето негодувание. Другите два казионни синдиката в момента по тези сериозни проблеми мълчат", коментира Красимир Митов, председател на Синдикат "Защита", цитиран от БНР.

Митов твърди, че оглавяваният от него синдикат представлява 20 хиляди работещи от всички икономически сектори. На днешният протест бе заявено, че исканията на полицаите и пожарникарите да получат 30 процента увеличение на заплатите е справедливо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар