Обществената турбуленция и управленската отговорност - 100 дни продължават вече антиправителствените протести. Какво да очакваме? Коментар на политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога Георги Киряков.

Още по темата
"Вече не говорим за количество. Говорим, че има хора - най-много 2 000 души - това не е нито "всенародно", нито "въстание". От гледна точка на количеството, разговорът не е сериозен. Може да говорим за определени процеси на гражданско недоволство, които нямат общо с количеството. Моята теза е, че хората са силно дезориентирани. За това се постараха всички. Няма критерии за добро, истина, справедливост, лъжа. Всеки живее в свой балон, анализиращ случващото се през призмата на своя личен интерес. Голямата картина е, че март - април тези хора, които в момента са дезориентирани, дали ще излязат да гласуват?", коментира проф. Христова в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Киряков от своя страна заяви, че протестите все пак са постигнали определени цели.

"Демонстрантите постигнаха министерски оставки, видимост на исканията в Европа, вкарването на управляващите в обяснителен режим, намаляване на електоралното влияние на ГЕРБ до степен на изравняване с БСП. Основните искания на протестиращите обаче остават неизпълнени. Най-голямата загуба на недоволните граждани е, че битката вече не е на площадите, а пред телевизора. Това е огромен плюс за управляващите и за Бойко Борисов", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова изрази мнение, че социологическите прогнози са ненадеждни и това поражда много въпросителни относно следващия парламент.

"В момента всички са в процес на предизборна кампания. Всички политически партии, включително опозиционните, имат много активни кампании. Те са в ежедневен процес на позиционираме срещу управляващите. Има различни ценностни и идеологически мотивации. Социологията е голям проблем. Съобщават ни само за хората, които са взели решение да гласуват. Ако гледаме огромните проценти на тези, които няма да гласуват, или не са взели решение, нещата са коренно различни", подчерта политическият психолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase